Головна Тернопіль Міська рада Тернополя за бюджетні кошти “прикрашає” себе рейтингами

Міська рада Тернополя за бюджетні кошти “прикрашає” себе рейтингами

Виконавчий комітет Тернопільської  міської ради, прийнявши рішення №358 від 3 квітня 2013 року “Про виділення коштів ТОВ Рейтинговому агентству «ІВІ-Рейтинг».

Згідно з цим рішенням, приватна структура отримає майже 38,5 тис. бюджетних гривень за визначення кредитного рейтингу міста Тернополя.

Хоча, як зазначено на офіційному сайті згаданого ТОВ, кредитний рейтинг – це всього лише думка (!) IBI-Rating відносно можливості і готовності суб’єкта господарювання, емітента вчасно і в повному об’ємі виконувати фінансові зобов’язання, зобов’язання по емітованих борговими інструментах, а також виплачувати відсотки, дивіденди за іменними акціями. Рейтинг також не виражає думку про те, що той або інший вид інвестування підходить для інвестора.

№358 3 квітня

Про виділення коштів ТОВ Рейтинговому агентству «ІВІ-Рейтинг»

Розглянувши лист ТОВ Рейтингового агентства «ІВІ-Рейтинг» від 10.10.2012 №437/10, виконавчий комітет Тернопільської міської ради

ВИРІШИВ

1. Виділити 38400 (тридцять вісім тисяч чотириста) гривень для здійснення оплати послуг з визначення кредитного рейтингу міста Тернополя товариству з обмеженою відповідальністю Рейтинговому агентству «ІВІ-Рейтинг» (код ЄДРПОУ 33262696) за рахунок коштів цільових фондів, утворених ВР АРК, органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади (КФК 240900, КЕКВ – 2240).

2. Відділу обліку та фінансового забезпечення провести своєчасне фінансування згідно п.1. даного рішення.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради – Остапчук В.О.

У коментарі Номер один,  розповів начальник управління стратегічного розвитку ТМР Юрій Дейнека.

Більшість провідних міст України сьогодні мають кредитні рейтинги. Вони свідчать про інвестиційну привабливість міста. Якщо цього рейтингу немає, то місто вважається закритим й інвестиційно непривабливим. І хоча в Україні всі міста мають відносно низький рейтинг перш за все через те, що сама Україна має низький рейтинг, водночас навіть за такого стану справ мало хто з закордонних компаній дає кредити, якщо місто не має кредитного рейтингу. На основі цього рейтингу потенційний інвестор визначає, варто чи не варто працювати в тому чи іншому регіоні. До 2011 року наше місто мало кредитний рейтинг, який підтримувало агентство «Кредит рейтинг». Опісля Тернопіль не оплачував послуг рейтингового агентства по підтриманню цього рейтингу, відповідно місто його втратило.