Головна Новини На Тернопільщині хочуть закрити санаторій для хворих на туберкульоз

На Тернопільщині хочуть закрити санаторій для хворих на туберкульоз

туберкульозДоля Язловецького обласного протитуберкульозного санаторію під знаком питання. Керівництво управління охорони здоров’я має намір закрити  оздоровчий заклад через відсутність пацієнтів. Санаторій розрахований на 50 ліжок, які, як правило, не заповнені, каже начальник управління охорони здоров’я ТОДА Михайло Буртняк. Крім того, кількість хворих на туберкульоз в області з кожним роком зменшується, відтак, при всій повазі до колективу, немає потреби утримувати такий великий заклад.

 Причин для ліквідації оздоровчого закладу у с.Язловець більш ніж достатньо, зазначає Михайло Буртняк. По-перше, кількість хворих на туберкульоз за останні роки зменшилась, а щодо показників смертності від туберкульозу, то область має найкращий в Україні результат (тобто кількість померлих найнижча – авт.). У  базових протитуберкульозних  закладах немає такої великої кількості пацієнтів, як очікувалось. З іншого боку – в області проходить оптимізація ліжкового фонду. У МОЗ роботу Тернопільщини у частині ліквідації ліжок оцінили «незадовільно». Очевидно, цей показник виявився меншим, ніж очікували у міністерстві. Цей процес тягне за собою масові звільнення, тому головні лікарі з великими потугами подають кандидатури медиків, які потрапляють під звільнення. Враховуючи зменшення кількості хворих, цілком логічно, що під оптимізацію може потрапити один із закладів фтизіатрії.

Врешті-решт, серйозні питання у бюджеті 2013 року виникають з фінансуванням по державних програмах та лікувальних закладів, тому закриття санаторію може чимало зекономити для бюджету. Щодо державної програми боротьби з туберкульозом, то тут взагалі ситуація пахне смаженим, адже гроші для її фінансування в обласному бюджеті поки що не закладені.

– Гроші під програму боротьби з туберкульозом управління поки що не заклало. Справа в тому, що програма тільки розроблена і досі не затверджена сесією обласної ради. Найближчим часом ми подаватимемо її на розгляд депутатів і після цього вноситимемо корективи у фінансові плани, – пояснює Михайло Буртняк.

Загалом керівники галузі сподіваються на коригування бюджету у першому півріччі, тому що наведені на початок року цифри не є багатообіцяючими. У порівнянні з минулим роком бюджет збільшено на 60 млн. грн., але фактично бюджет галузі збільшився всього на 5 млн. грн., тому ще решта коштів спрямовані на реформування екстреної допомоги.

Ректор ТДМУ ім. І.Горбачевського Леонід Ковальчук застерігає, що відсутність фінансування програми боротьби з туберкульозом може викликати багато непорозумінь, зокрема, під час внутрішнього аудиту управління, проведеного міністерством. Зазначений аудит провели уже 7 областей України. Практика областей, які уже провели в себе такий аудит, показує, що питання фінансування державних програм знаходиться на особливому контролі в аудиторів. Там, де сума була незначною або фінансування взагалі не проводилось, виникали серйозні питання. Були випадки, коли державні програми профінансовано всього на 10%, і це спричиняло неприємності. Те, що в області програма боротьби з туберкульозом досі не прийнята, працює не на користь регіону. Управління очікує корегування бюджету у першому кварталі, однак не виключено, що саме на цей період припадатиме перевірка управління.

Закласти гроші на фінансування державної програми управління не має звідки, зізнається Михайло Буртняк. Наразі в області діє більше 20 державних програм, проте гроші передбачені лише на шість. У 2013 році сума, закладена на державні програми, збільшилась на 413 тис. грн. і становить понад 37 млн. грн. Втім і цих грошей не достатньо. Наприклад, кошти для гемодіалізу передбачені лише в межах 9 місяців. Подібна ситуація була і минулого року, однак після коригування бюджету гроші для хворих з нирковою недостатністю знайшлися. Така практика діяла у попередні роки, тому не виключено, що до кінця року фінансування збільшиться.

Зоряна Гарасимів («Номер один»)