Головна Новини У прокуратурі захищають права ув’язнених

У прокуратурі захищають права ув’язнених

колонія22 січня 2012 року під головуванням прокурора області Геннадія Мовчана відбулося розширене засідання колегії прокуратури, на якому за участю правоохоронних та органів державної виконавчої влади обговорено стан додержання законодавства під час перебування громадян у кімнатах для затриманих та доставлених чергових частин і місцях застосування заходів примусового характеру органів внутрішніх справ, попереднього ув’язнення та позбавлення волі установ управління Державної пенітенціарної служби України в області.

Прокурор області Геннадій Мовчан наголосив на необхідності дотримання вимог законодавства щодо захисту конституційних прав затриманих, ув’язнених та засуджених, забезпечення матеріально-побутових та медико-санітарних умов їх тримання, запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню в установах виконання покарань управління Державної пенітенціарної служби України в області і спеціальних установах органів внутрішніх справ області.
Всього, за результатами проведених органами прокуратури перевірок та виявлених порушень закону у 2012 році міськрайпрокурорами області внесено 170 документів прокурорського реагування, за наслідками розгляду яких 155 службових осіб правоохоронних органів притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
Також за документами реагування міськрайпрокурорів призупинено діяльність 2 ізоляторів тимчасового тримання та 6 кімнат для затриманих та доставлених чергових частин органів внутрішніх справ через невідповідність умов їх утримання національному законодавству та міжнародним нормам і стандартам.
Крім того, уже у поточному році органами прокуратури області виявлялися кримінально-карні діяння.
Так, прокуратурою міста Тернополя 18 січня 2013 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконного затримання працівниками Тернопільського міського відділу міліції пацієнтів замісної підтримувальної терапії у Тернопільському обласному комунальному центрі профілактики і боротьби зі СНІДом та доставлення їх у Тернопільський міський відділ міліції.
За підсумками засідання колегії визначено низку заходів, спрямованих на неухильне додержання конституційних прав громадян, покращення матеріально-побутового і медико-санітарного забезпечення у вищевказаних установах.
«Основний акцент прокурорських перевірок повинен бути спрямований на захист конституційних прав людей у місцях позбавлення волі, ізоляторах тимчасового тримання, кімнатах для доставлених чергових частин міліції, виключення фактів нелюдського або такого, що принижують їх гідність ставлення. Жоден факт такого порушення не повинен бути залишений поза увагою прокурорів» – наголосив прокурор області.