Серед універсальних алкогольних напоїв, відкритих до смакових інтерпретацій, мало який може зрівнятися з горілкою. Простота та невимушеність, які пропонує горілка, створюють десятки, якщо не сотні варіантів коктейлів для будь-якої ситуації. Та іноді краще не вдаватися до експериментів та звернутися до класики, знайомої всім поколінням барменів. Про такі коктейлі й поговоримо далі.
Еспресо Мартіні
Поєднання кави з горілкою звучить незвично, але цей відомий з 80-х коктейль здатен і підняти настрій, і надати бадьорості. Гарно працює як дигестив, а також як самостійний напій.
Інгредієнти:
- 60 мл горілки;
- 10 мл кавового лікеру;
- 20 мл базового сиропу;
- свіжозварений еспресо.
Для приготування достатньо змішати всі складові з льодом у бокалі для мартіні. В ролі прикраси можна використати 2–3 кавових зернини.
Веспер
Такий попкультурний персонаж, як Джеймс Бонд, цікавий завдяки багатьом речам. Але якщо не зважати на абсурдне шпигунське знаряддя, фатальних жінок та комічних у своїй серйозності ворогів, винахід коктейлю Веспер точно залишиться в історії.
Інгредієнти:
- 90 мл сухого джину;
- 30 мл горілки;
- 15 мл аперитиву Lillet Blanc.
Усі складові перемішуються з льодом у келиху для мартіні. Подається коктейль із лимонною цедрою у ролі прикраси.
Мідорі Сауер
Як кажуть досвідчені бармени, поєднання динного лікеру із горілкою переносить у 70-ті, коли нічне життя рухалось у ритмі диско. Така анотація спокушає до того, щоб спробувати коктейль самостійно.
Інгредієнти:
- 30 мл динного лікеру Midori;
- 30 мл горілки;
- 15 мл свіжого лимонного соку;
- 15 мл свіжого лаймового соку;
- газована вода.
Мідорі, горілка та соки цитрусових додаються у склянку коллінз із льодом. Усі складові перемішуються з льодом, після чого у склянку наливається до верху газована вода. Коктейль готовий!
Горілка-Лимонад
Прості смакові поєднання у коктейлях варто цінувати хоча б через доступність складових. І цей напій також не є винятком.
Інгредієнти:
- 700 мл лимонаду;
- 250 мл горілки;
- 120 мл простого сиропу;
- 4 гілочки свіжої м’яти;
- 1 лимон, нарізаний кружальцями;
- газована вода.
У глечик із льодом додаються лимонад, горілка та простий сироп. Для подачі келих хайбол наповнюється льодом, після чого наливається поєднання лимонаду з горілкою та сиропом, поки склянка не заповниться на три чверті. Потім наливають газовану воду, поки келих не заповниться. Подається напій із лимоном та м’ятою.
Створити ідеальний коктейль на основі горілки нескладно. Важливо лише грамотно налаштувати особисті смакові вподобання.