Головна Новини Ветеран з Тернополя отримав грант та відкрив виробництво сушеної їжі

Ветеран з Тернополя отримав грант та відкрив виробництво сушеної їжі

Військовий хімік, ветеран російсько-української війни з Тернополя Віталій Шепель, після повернення з фронту, вирішив почати власну справу. Чоловік отримав 20 тисяч євро на обладнання від грантової програми “Курс на Незалежність”, яка допомагає регіональним підприємцям розвивати свої виробництва, повідомляє Суспільне.

Чоловік виготовляє сушену їжу та частину передає побратимам та посестрам на фронт.

“Я знаю, які продукти необхідні, адже часу готувати їжу там немає, коли ти повертаєшся з бойових, то хочеш поїсти та лягти спати. Служив у різних підрозділах, в мене були хлопці і в ССО, де я закінчив свою службу. Вони виконують специфічні завдання, то для них ці батончики, коли вони виходять на виконання завдання, то це просто неймовірно. Адже вони легенькі і ситні. Ти два з’їсиш і більше не зможеш”.

У минулому Віталій служив у ЗСУ та працював у ДСНС Тернопільщини.

“До 2004 року служив в ЗСУ, а потім частину розформували і я перейшов служити в ДСНС Тернопільщини. Тут я прослужив 11 років. Дослужився до підполковника, начальника відділу матеріально-технічного забезпечення, закінчив службу та пішов на пенсію. З початку повномасштабної війни пішов захищати Україну. Склалися обставини, що мене демобілізували за станом здоров’я”.

Виробництво сушеної їжі, ветеран, Тернопіль

Виробництво сушеної їжі. Суспільне Тернопіль

Віталій Шепель розповідає, основа батончиків — яблуко. Зараз чоловік готує продукцію до сушіння, а до цього вироби заморожував.

Ветеран, бізнес, сублімаційна сушка

Сублімаційна сушка. Суспільне Тернопіль

“Виставляємо фрукти на піддони, де протягом доби вони будуть сохнути. Залежно від типу батончиків, то вони сохнуть від 24 годин до 30. Це досить тривали процес, адже спочатку готується, заморожується 1,5-2 години. Але сам процес сублімації триває добу. В сублімаційну сушку ставимо. Тут відбувається процес дегідрації, тобто забирається вода з нашого продукту. Наганяється вакуум, мінусова температура, через це виганяється вода”.

Віталій Шепель, гранд, бізнес, ветеран

Батончики. Суспільне Тернопіль

Ветеран виграв грант — 20 тисяч євро на обладнання від грантової програми “Курс на Незалежність”, яка допомагає регіональним підприємцям розвивати свої виробництва. Чоловік говорить, що за умовами гранту працевлаштував двох працівників та віддав 10% продукції від суми гранту своїй територіальній громаді.

“Ми подавалися від Збаразької громади, тобто на 80 тисяч гривень ми передали нашу продукцію в громаду. Купили шокер, пакувальне обладнання, автоматичний дозатор, сублімаційна сушка, овочерізка та робочі столи. Ми влізли у 20 тисяч євро”.

Виробництво сушеної їжі, ветеран, Тернопіль

Віталій вакумує продукцію. Суспільне Тернопіль

Зараз ветеран виготовляє батончики, які мають 6 різних смаків. Ще 4 в розробці. Вирощує продукцію для батончиків вдома, каже Віталій Шепель.

Батончики, ветеран, бізнес, Тернопіль

Батончики. Суспільне Тернопіль

“Зверху в нас є ягоди, які ми збираємо та висушуємо. А тут йдуть добавки, які ми додаємо: льон, насіння соняшника, насіння гарбуза, м’ята, а також пророщена спельта. Ми українці — круті. Якщо ми 11 років тримаємо навалу орди величезної країни, то уявіть собі, що ми можемо робити з продуктами харчування”.