Головна Новини «Вийшов сухим із води»: суд пом’якшив вирок викладачу-хабарнику ЗУНУ, бо той погодився...

«Вийшов сухим із води»: суд пом’якшив вирок викладачу-хабарнику ЗУНУ, бо той погодився перерахувати 100 тис. грн на ЗСУ


Викладач кафедри інформаційно-обчислювальних систем і управління Західноукраїнського національного університету уник покарання за отримання хабара від студента за успішну здачу дипломної роботи. Суддя Тернопільського міськрайонного суду присудив працівнику університету сплатити штраф в розмірі 68 тис. грн. Також професор добровільно переказав 100 тис. грн на потреби ЗСУ.

Так, за невстановлених органом досудового розслідування обставин у завідувача кафедри інформаційно обчислювальних систем і управління ЗУНУ виник злочинний умисел, направлений на незаконне збагачення шляхом одержання неправомірної вигоди від студента 4 го курсу факультету комп`ютерних інформаційних технологій ЗУНУ за сприяння в успішному проходженні процедури підготовки і попереднього захисту кваліфікаційної роботи та її подальшого допуску до захисту в атестаційній комісії і, як наслідок, отримання диплому бакалавра.

З метою реалізації свого злочинного умислу, 22.02.2024 близько 14 год. 30 хв. викладач під час особистої зустрічі зі студентом у приміщенні службового кабінету №507, який розташований на 5-му поверсі юридичного корпусу ЗУНУ повідомив останньому про те, що для успішного захисту кваліфікаційної роботи та подальшого отримання диплому бакалавра необхідно надати йому неправомірну вигоду в сумі 1000 доларів США. Після вказаної розмови студент, з метою викриття незаконних дій викладача , звернувся до правоохоронних органів з письмовою заявою про вчинення кримінального правопорушення та надалі діяв під їх контролем.

В подальшому, викладач 28.03.2024 близько 11 год. 30 хв. під час особистої зустрічі із студентом у приміщенні службового кабінету №507 юридичного корпусу ЗУНУ, повторно повідомив про свій намір у сприянні в успішному проходженні процедури підготовки та подальшого захисту кваліфікаційної роботи , озвучивши при цьому необхідність передачі йому за це грошових коштів в сумі 400 доларів США.

Надалі, 13.05.2024 близько завкафедри повторно підтвердив раніше озвучені ним наміри щодо сприяння в успішному проходженні процедури підготовки і попереднього захисту кваліфікаційної роботи студента та подальшого її допуску до основного захисту в атестаційній комісії, зазначивши при цьому про необхідність надання йому усієї суми неправомірної вигоди в розмірі 400 доларів США або хоча б половини з неї, а решти – перед процедурою захисту кваліфікаційної роботи, надавши дозвіл на проведення розрахунку у гривневому еквіваленті.

Вже 24.05.2024 близько 13 год. 20 хв. викладач під контролем правоохоронних органів одержав від студента частину раніше обумовленої неправомірної вигоди в сумі 8000 гривень.

В подальшому, 14.06.2024 близько 14 год. 55 хв. завкафедри одержав від студента заздалегідь обумовлену решту суми грошових коштів в розмірі 8000 гривень.

В суді обвинувачений повністю визнав свою провину і погодився підписати з прокурором угоду про визнання винуватості. Згідно з нею, чоловіку присудили штраф в розмірі 68 тис. грн. Також викладач добровільно перерахував на потреби ЗСУ 100 тис. грн, суд визнав це пом’якшуючою обставиною “оскільки вказане є вкрай необхідним в умовах повномасштабної війни та постійної потреби економічної підтримки Збройних Сил України для протистояння російській агресії”. Також викладача позбавили права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій строком на 1 рік. На вирок суду може бути подана апеляційна скарга.

Читають також: Захисники Головка просили ВАКС призначити експертизу звукозапису в справі про хабар та зброю