Головна Народна трибуна Тернопіль: острів чистого повітря чи жертва брудних ігор?

Тернопіль: острів чистого повітря чи жертва брудних ігор?

Доброго дня, шановні читачі! З вами Віталій Криворучко, і сьогодні ми поговоримо про те, що хвилює кожного з нас – повітря, яким ми дихаємо.

Ви коли-небудь замислювалися, чому саме в той момент, коли ви милуєтеся чистим небом над Тернопільським ставом, хтось намагається переконати вас, що ви стоїте посеред смогу? Цікаво, правда?

Датчики брехні чи правди?

Нещодавно нашоме місто приписали у п’ятірці міст з найбруднішим повітрям в Україні. Але чи справді все так погано?

Уявіть собі, що ви встановили ваги біля столу з тортом. Що вони покажуть? Правильно, збільшення ваги тих, хто постійно підходить до смаколиків. А тепер уявіть, що ці ваги назвали “датчиком ожиріння міста”. Чи буде це чесно по відношенню до тих, хто сидить на дієті в іншому кінці кімнати?

Саме така ситуація склалася з датчиками забруднення повітря в Тернополі. Їх можуть встановили там, де найбільший рух транспорту, наприклад на вул.Львівській, в напрямку м.Львова. Всі знають у Тернополі, що біля ЗУНУ один з найбільших трафіків трансорту на вʼїзді у місто. І що ви думаєте? Звісно, вони показують високі цифри! Але чи відображає це реальну картину в усьому місті?

Політичні ігри на здоров’ї громади?

А тепер давайте поміркуємо – кому вигідно представити наше місто в поганому світлі? Можливо, комусь, хто давно мріє про крісло мера, але ніяк не може його отримати?

Згадайте історію з колишнім заступником міського голови, який балатувався на мера в 2020 році. Зараз виконує обов’язки завідувача кафедри екології та охорони здоров’я ЗУНУ. Чи не дивно, що саме він ініціював встановлення цих “надточних” датчиків? І чи не занадто це збігається з його політичними амбіціями? Ось вона яка «мстя».

Зелене серце міста

Але годі про сумне. Давайте згадаємо про те, чим ми по-справжньому можемо пишатися. Наш Тернопіль – це місто-парк. Хіба ви не відчуваєте, як легко дихається в “Загребеллі”? А скільки разів ви ловили себе на думці, що повітря навколо ставу чисте, як у горах?

Наші дерева – це не просто окраса міста. Це наші природні очищувачі повітря. Вони працюють цілодобово, без вихідних, перетворюючи вуглекислий газ на кисень. І роблять це абсолютно безкоштовно!

Став – наш козир у рукаві

А чи знаєте ви, що наш став – це не просто місце для селфі та романтичних побачень? Це справжній природний кондиціонер! Він охолоджує місто в спеку, зволожує повітря і навіть допомагає боротися з пилом. Хіба це не диво?

Місто, яке дбає про себе

Але найголовніше наше багатство – це ви, дорогі тернополяни. Хто, як не ви, щороку виходить на толоки, садить дерева, прибирає парки? Хто вимагає від влади більше велодоріжок та електротранспорту?

Ми разом створюємо місто, в якому хочеться жити і дихати на повні груди.

То чим же ми дихаємо?

Отже, повернемося до нашого головного питання. Чим ми дихаємо в Тернополі?

Ми дихаємо повітрям міста, яке любить себе і дбає про себе. Міста, яке має і проблеми, і шляхи їх вирішення. Міста, яке не боїться дивитися правді в очі, але й не дозволяє себе очорнювати.

А ті рейтинги… Вони на моніторингових сайтах змінюються щосекунди. Самі подивіться . Знаєте, іноді варто не тільки дивитися на цифри, але й виходити на вулицю, вдихати на повні груди і думати своєю головою.

То, може, час перестати вірити всьому, що нам показують кольорові графіки, і почати довіряти власним відчуттям?

Дихайте вільно, любіть своє місто і будьте здорові!

Ваш Віталій Криворучко