Головна Суспільство Що таке сталізація рослин та де їх використовують?

Що таке сталізація рослин та де їх використовують?

Живі квіти у всі часи були найпопулярнішим і незамінним подарунком, найкращою окрасою, створеною матінкою-природою. Але пишнотою і свіжістю бутонів не доводиться довго милуватися, оскільки вони в’януть через кілька днів після зрізання. Тому багато хто з нас, дивлячись на букет, мимоволі співчують квітам, вважаючи процес їхньої швидкої загибелі неминучим… Але! Виявляється, це не зовсім так! Природну красу рослин можна зберігати тривалий час завдяки унікальній технології, яка називається стабілізацією https://dfb.com.ua/.

Про технологію стабілізації рослин та історію її виникнення

“Довговічні” рослини не мають нічого спільного ні з сухоцвітом, ні зі штучними бутонами. Перші характеризуються великою крихкістю, а другі є лише імітацією, виробленої з синтетичних матеріалів.

Питання «що таке стабілізація квітів та інших рослин» https://dfb.com.ua/product-category/suhoczvity/ поки що залишається відкритим для багатьох наших співвітчизників. А ось європейці з цією технологією знайомі давно. Ще в 70-х роках минулого століття подружжя Ламбер зайнялося дослідженнями в галузі консервації рослинного матеріалу. В результаті було створено унікальну технологію, а трохи пізніше засновано франко-бельгійську компанію VERMONT, яка в короткий термін зайняла лідерську позицію у сфері виробництва та поставок нев’янучих квітів та рослин.

Стабілізація рослин – це заміна їхнього соку спеціальним розчином, приготованим на основі гліцерину, рідше – з використанням інших речовин (солі, солі з мінералами, воску, парафіну, желатину). Завдяки цій інноваційній технології стає можливим зберігати первісний природний вид листя та квітів близько 3-5 років, дерев – до 10 років, а мохів – понад 40 років!

Опишемо процес стабілізації детальніше. Спеціально вирощені квіти та інші рослини зрізують на піку їхньої максимальної привабливості. Потім поміщають у ємності зі спеціальним розчином, внаслідок чого вони втрачають свою міцність та фарби. Наступний крок – це занурення безбарвних рослин до складу на основі гліцерину чи іншого консерванту, після чого вони знову стають міцними та еластичними. На кінцевому етапі вже стабілізованим рослинам надають потрібну форму та прикрашають їх за допомогою харчових барвників.

Важливо! Не всі рослини піддаються консервації. Наприклад, соняшники, конвалії та кульбаби не зустрінеш в асортименті виробників.

Переваги застосування довговічних квітів, дерев, трав та мохів:

  • Тривалий термін служби, тобто відсутність необхідності постійно купувати нові рослини замість тих, які зів’яли, відцвіли чи загинули.
  • Широкі можливості застосування: у дизайні різних інтер’єрів, для декорування інсталяцій, у складі букетів, прикрас для урочистостей та ін.
  • Невибагливість у догляді: вони не вимагають поливу, зміни води, внесення добрив та створення особливих умов.
  • Відсутність небезпеки для здоров’я людей та тварин: стаби гіпоалергенні та екологічні.

Використання стабілізованих рослин

Стабілізовані квіти та інші декоративні рослини (гілочки, листя, трави) знайшли широке застосування у створенні букетів та різноманітних флористичних композицій (панно, картин, вінків, скульптур та ін.) Вироби з консервованих квітів наповнять будь-яке приміщення природною свіжістю та пахощами природних ароматів.

Не обійшлася без стабів та весільна флористика. Букет нареченої, прикраса її зачіски, кортежу, святкового столу – такий декор, на відміну від свіжозрізаних квітів, не втратить свого первісного вигляду ні в спеку, ні в лютий мороз.

Якими б красивими не були свіжі бутони, букет із них простоїть лише кілька днів. Як не доглядай рослини у вазонах, варто лише трохи відволіктися або поїхати у відпустку, вони можуть захворіти або засохнути. Та й період цвітіння живої кімнатної флори зазвичай невеликий. А композиція зі стабів, створена на свій смак і відповідно до інтер’єру кімнати, радуватиме господарів та гостей протягом кількох років.

В інтер’єрі просторих будинків та квартир, офісних приміщень, готелів, ресторанів доречно використовувати стабілізовані дерева. Це справжні екзотичні деревця (пальма, лайм, лимон, салал тощо), або вироби, створені з натуральних гілок і листя. Втім, крона невеликих дерев може бути виготовлена ​​навіть із моху.

Для стабілізації переважно використовується скандинавський мох. Він знайшов широке застосування як у горизонтальному, і у вертикальному декоративному озелененні приміщень.

Багато хто помиляється, думаючи, що перше передбачає створення підлогових килимів. Великі навантаження мохам не під силу. Тому горизонтальне озеленення – це в основному декорування живих куточків, тераріумів та різноманітних рослинних композицій.

Більш широко консервовані мохи використовуються у вертикальному озелененні:

Для створення настінних панно. Логотипи та картини зі стабілізованого моху – обов’язкова складова новомодного екодизайну. Цей матеріал забарвлюється у будь-який відтінок, вибраний з широкої гами, поміщається у спеціальну рамку і стає чудовим тлом для неповторних композицій із консервованих квітів, листя, гілок.

Для створення фітостін. У цьому випадку панелі з моху монтуються по всій площі стіни. Переваги такого декору очевидні: привабливий зовнішній вигляд, чудові звукоізолюючі якості, м’яка на дотик структура.

Для створення декоративних вставок. Їх розмір і форма можуть бути різними: вертикальні і горизонтальні, що виступають і заглиблюються в стіну, в рамці і без, вузькі і широкі, квадратні, круглі, прямокутні і т.д. У наші дні досить популярні ексклюзивні меблі з декоративними вставками.

Вибираючи стабілізований мох для декорування свого житла, слід звертати увагу на те, який спосіб застосовувався для його консервації:

Гліцериновий. Термін служби таких мохів становить 3-7 років. Вони м’якіші на дотик, краще піддаються фарбуванню (виходять яскраві насичені відтінки), але фарба при дотику може забруднити долоні. Такі вироби мають властивість швидко спалахувати, тому їх не варто використовувати для декорування великих площ.

Мінерально-сольовий. Термін експлуатації – від 12 років. Є підтверджені випадки, коли настінні панно прослужили майже півстоліття, не втративши своїх споживчих характеристик. У порівнянні з гліцериновим мінерально-сольовий мох твердіший на дотик, а при його фарбуванні виходять спокійніші приглушені відтінки. Такі панно при контакті з вогнем не горітимуть, а тлітимуть, через що саме їм варто віддавати перевагу за необхідності створення об’ємних інтер’єрних робіт.

Надання рослинам потрібного відтінку

Удосконалити відтінок рослини можна шляхом застосування водорозчинних барвників, які достатньо додати розчин гліцерину. Підійде звичайна зеленка, акрил, сріблянка та інші барвники, що пропонуються сучасними магазинами для творчості.

Догляд за стабілізованими рослинами

Консервовані рослини, незважаючи на свою невибагливість, чутливі до потрапляння води. У таких умовах бутони, листя та стебла можуть втратити свою декоративність – вони покриються плямами і передчасно зів’януть. Тому не слід використовувати композиції зі стабів у дизайні інтер’єрів приміщень із підвищеною вологістю (ванних кімнат, передбанників, тісних кухонь). Також, роблячи вологе прибирання у квартирі чи офісі, потрібно стежити, щоб краплі води не потрапляли на консервовані рослини.

Вибираючи місце для розміщення стабілізованої флори, слід брати до уваги її чутливість до ультрафіолету, тобто уникати ділянок, на які потрапляють прямі сонячні промені. Недотримання цієї умови призведе до зміни відтінків фарб або їх повного знебарвлення.

Ідеальні умови утримання довговічних рослин такі: вологість – від 60 до 80%; температура від +5 до +35°С. Догляд за консервованою флорою має на увазі лише скидання з неї пилу за допомогою м’якого пензлика або здування феном, що працює в холодному режимі.