Головна Новини Військовий був напідпитку: у Доброводах, де відбувся розстріл цивільних, заборонили продаж алкоголю...

Військовий був напідпитку: у Доброводах, де відбувся розстріл цивільних, заборонили продаж алкоголю та просять перенести в\ч

Військовий, який стріляв у цивільних в селі Доброводи, був напідпитку. Про це «20 хвилин» дізналися з матеріалів справи у Судовому реєстрі про обрання йому міри запобіжного заходу. 

Адвокатка на засіданні говорила про незадовільний стан здоров’я свого підзахисного, водночас військове керівництво наполягало, що близько двох місяців тому військовий пройшов ВЛК і був визнаний придатним до військової служби. 

Двоє цивільних загинули на місці

«20 хвилин», нагадаємо, вже повідомляли, що 15 серпня затримали озброєного чоловіка, який стріляв по людях. 
— За попередньою інформацією, в результаті події двоє людей загинули, ще троє отримали поранення та доставлені до лікарні, — повідомили у поліції Тернопільщини. — У середу, 15 серпня, близько 15:35 на спецлінію 102 надійшло повідомлення про те, що у селі Доброводи Тернопільського району невідомий чоловік, вдягнутий у військову форму, здійснив кілька пострілів з автоматичної зброї в напрямку людей та втік.
Стрільця затримали. Це — 45-річний житель Житомирської області. Поліцейські вилучили у нього зброю.

Що відомо про військового 

Як з’ясували «20 хвилин», чоловіка звуть С.К., він уродженець м. Овруч, що на Житомирщині. Виховує з дружиною трьох неповнолітніх дітей, проте офіційно є батьком двох. 

Саме через багатодітність неодноразово подавав рапорти на звільнення зі служби. Але їх відхиляли, бо юридично мав лише двох дітей.

Заборона алкоголю і перенесення частини

Як дізналися «20 хвилин» через два тижні після стрілянини, внаслідок якої одразу загинули дві жінки, а через тиждень в лікарні померла ще одна, питання переводу військових, чи то перенесення частини до іншої місцевості, вирішуватиме Рада оборони ОВА. Як повідомив Ігор Мних, староста с. Доброводи, враховуючи побажання мешканців села, виконком Збаразької міськради ухвалив рішення та направив листа з цією вимогою громади, до ОВА. Протестів чи то зібрань місцевих більше не було, запевнив староста. 

Інформацію про лист, який передали до ОВА, підтвердив заступник голови Збаразької міськради Володимир Богайчук.  

— Ми виконуємо всі пропозиції, які надають місцеві мешканці, — каже Володимир Богайчук. — Провели виконком, одноголосно проголосували за звернення до ОВА із питанням щодо переведення військових. Тепер на Раді оборони ОВА мають ухвалити рішення. Чекаємо. 

У селі до 1 жовтня заборонили продаж алкоголю, повідомила «20 хвилин» мешканка с. Доброводи Людмила Гарбуз. Причому йдеться як про міцний алкоголь, так і про слабоалкогольні напої. Їх не продають нікому: ні військовим, ані цивільним. 

— У школі були батьківські збори, голова батьківського комітету на прохання батьків надіслав прохання до міського голови Збаража Романа Полікровського про перенесення військової частини із нашого села, — розповіла Людмила Гарбуз. 

Жінку, яка померла через тиждень після поранення, поховали минулого тижня у Доброводах. Ще один цивільний, якому стрілець прострелив обидві руки, вже вдома, його виписали з лікарні. Проте у чоловіка попереду ще операції. Ще в одного чоловіка були легкі поранення, тому він почувається значно краще. Попри те, що поліція давала інформацію про чотирьох поранених стрільцем, це всі місцеві, які зазнали поранень. Люди припускають, що четвертий поранене ний — військовий. 

Апеляцію не подавали

Як зазначали раніше «20 хвилин», стрільцю С.К. оголосили підозру у вбивстві кількох людей — за ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України, за що передбачене покарання від 15 років ув’язнення і до довічного позбавлення волі. А 17 серпня Тернопільський міськрайсуд обрав йому міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 12 жовтня без права внесення застави. Дану ухвалу суду можна було оскаржити протягом п’яти днів до апеляційного суду. 

«20 хвилин» поцікавилися в адвокатки підозрюваного, чи оскаржували її. Натомість Вікторія Свиріпа, пославшись на адвокатську таємницю, відмовилась говорити про цю справу, доки не запитає думки підзахисного. У пресслужбі Тернопільського апеляційного суду «20 хвилин» повідомили, що термін оскарження вже минув, матеріали поки не надходили до суду. У Спецпрокуратурі журналістів запевнили, що апеляційну скаргу не подавали. Буде зміна підозри, але перекваліфікації не буде, бо інкримінована частина передбачає вбивство «двох та більше людей». 

«20 хвилин» відшукали у Судовому реєстрі ухвалу про обрання міри запобіжного заходу. Зокрема, з неї дізналися, що підозрюваний перебував у стані алкогольного сп’яніння. 

Був в наряді напідпитку

— Солдат, який, згідно з наказом командира військової частини від 13.01.2024 року призначений на посаду кулеметника-сапера, перебуваючи на території військової частини, заступив на добове чергування на пост, отримавши закріплену за ним зброю АК-74, та знаходячись у вказаному місці та за вказаних обставин, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, на ґрунті раптово виниклих сімейно-побутових обставин, виник злочинний умисел спрямований на умисне вбивство двох і більше осіб, — йдеться в матеріалах справи.  

Із судового реєстру також дізнаємося: адвокат заперечувала щодо задоволення вказаного клопотання, зазначивши, що «вчинення злочинів пов’язане із незадовільним станом здоров’я підозрюваного, однак держава не вчинила дій для запобігання умовам, що сприяли вчиненню підозрюваним цих злочинів». 

Проте, як раніше писали «20 хвилин», командир підозрюваного запевнив: той близько двох місяців тому проходив ВЛК, і комісія визнала його придатним до військової служби, не виявивши проблем зі здоров’ям.  

Нагадаємо: Стрілянина біля Збаража: двоє людей загинуло, троє поранені, стрілець затриманий