Головна Новини На Тернопільщині чоловік отримав 19 667 гривень допомоги по безробіттю, які вимагають...

На Тернопільщині чоловік отримав 19 667 гривень допомоги по безробіттю, які вимагають повернути

Чоловік подав неправдиву інформацію при зверненні із заявою про надання статусу безробітного.

Чоловік звернувся до центру зайнятості та отримав статус безробітного. Однак під час перевірки виявили порушення, тож він має повернути 19 667 гривень. Про це йдеться у рішенні Зборівського районного суду Тернопільської області, опублікованому 21 серпня 2024 року, пише fin.informator.ua

7 липня 2023 року чоловік звернувся до Зборівського відділу Тернопільської філії Тернопільського обласного центру зайнятості з питання сприяння у працевлаштуванні, де йому надали статус безробітного. Також громадянину призначено виплату допомоги по безробіттю. Наказом від 6 жовтня 2023 року припинено реєстрацію як безробітного та виплату допомоги по безробіттю, у зв’язку з тим, що відповідно до розділу VI Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» під час дії воєнного стану встановлено, що тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 90 календарних днів.

За період перебування на обліку в статусі безробітного чоловіку з 8 липня 2023 року по 5 жовтня 2023 року нараховано та виплачено допомоги по безробіттю на загальну суму 19 667 гривень. 29 грудня 2023 року на адресу Зборівського відділу Тернопільської філії Тернопільського обласного центру зайнятості надійшло повідомлення відділу соціального забезпечення №3 управління соціального захисту населення Тернопільської районної військової адміністрації, згідно з яким громадянин перебуває на обліку, як отримувач державної соціальної допомоги на дитину з інвалідністю з надбавкою на догляд з 11 червня 2018 року по 3 листопада 2031 рік. Результати опрацювання отриманої інформації центром зайнятості оформлені актом перевірки достовірності даних безробітних, розслідування страхових випадків № 2 від 9 січня 2024 року, яким встановлено, що він під час реєстрації не повідомив, що перебуває на обліку в управлінні соціальної допомоги як отримувач державної соціальної допомоги на дитину з інвалідністю з надбавкою на догляд з 11 квітня 2018 року. Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України «Про зайнятість населення», до зайнятого населення також належать непрацюючі працездатні особи, які фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, особою з інвалідністю I групи або за особою похилого віку, яка за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досягла 80-річного віку та отримують допомогу, компенсацію, або надбавку відповідно до законодавства.

“Таким чином чоловік не мав права на отримання статусу безробітного, а відповідно на отримання допомоги по безробіттю, а отже допомога по безробіттю отримана ним за весь період перебування в статусі безробітного, в сумі 19 667 гривень, є незаконно отриманою сумою. Тернопільським обласним центром зайнятості 15 січня 2024 року видано наказ про повернення коштів, виплачених як допомога по безробіттю, згідно з яким, його зобов’язали повернути кошти, як допомога по безробіттю в сумі 19 667 гривень. 3 метою досудового врегулювання спору вказаний наказ направлений громадянину проте, добровільно дана сума не відшкодована”, – вказується у матеріалах справи. 

Яким було рішення суду? 

Суд задовольнив позов. З чоловіка на користь Тернопільського обласного центру зайнятості стягнуть 19 667 гривень виплачених як допомога по безробіттю.

“У зв’язку з поданням громадянином неправдивої інформації при зверненні із заявою про надання статусу безробітного, на підставі якої він отримав статус безробітного та йому нараховувалась допомога по безробіттю, виплачена допомога по безробіттю за період з 8 липня 2023 року по 5 жовтня 2023 року нараховано та виплачено допомоги по безробіттю на загальну суму 19 667 гривень підлягала поверненню Тернопільському обласному центру зайнятості, як незаконно отримана. Отже, вимоги Тернопільського обласного центру зайнятості про стягнення з нього незаконно отриманої допомоги по безробіттю в сумі 19 667 гривень є обґрунтованими та підлягають до задоволення”, – наголосив суд. 

Читають також: У Тернополі судили чоловіка який крав і випавав алкогольні напої просто в магазині