Головна Новини “Окольне місто”: на Шумщині відкрили перший туристичний маршрут

“Окольне місто”: на Шумщині відкрили перший туристичний маршрут

На Тернопільщині у Шумській громаді відкрили перший туристичний маршрут. Він називається “Окольне місто”, про це повідомила начальниця відділу культури та туризму Шумської міської ради Лілія Солтис, повідомляє Суспільне

За її словами, маршрут присвятили 875 річниці від першої згадки про місто.

“Парк “Соснина” знаходиться в урочищі та є великою історичною частиною міста. Щодо туристичного маршруту “Окольного міста” — там у нас стоїть великий білий хрест, який знаходиться в тому місці ще з ХІІІ століття. Сам маршрут пролягає через ліс біля озера. Протяжність його до півтора кілометра. Також є два шляхи підйому на гору: один більш стрімкий, але коротший. “Зелений маршрут” безпечніший, але набагато довший. Урочище має дуже гарну історію. Зараз там красивий відпочинковий парк — місце, де ми проводимо більшість наших заходів”.

Першу згадку про Шумськ знайшли в літописах 1149 року, розповіла директорка Шумського краєзнавчого музею Лариса Колесник.

“На час першої згадки, Шумщина входила в окрему територіальну одиницю Погорина, за яку тривала боротьба між волинським та київським князями. Місто згадується п’ять разів у цих давніх літописах і завжди в зв’язку з воєнними подіями. Це свідчить про те, що воно мало великий статус і було важливим в оборонному, торгівельному і, можливо, політичному значенні. Особливого розквіту Шумськ досяг за правління князя Ігоря Ярославовича. На початку ХІІІ століття, можливо і ненадовго, але існувало Шумське князівство. У Тернопільській області було два князівства: Теребовлянське і Шумське. Князь Святослав Шумський загинув у битві на Калці у 1223 році”.

Лариса Колесник зазначила, що, згідно з історичними даними, з того часу територія сучасного Шумська потрапила у володіння Галицько-волинського князя Данила Романовича.

“У місті, так говорить літопис, перед битвою з угорським військом, князь Данило Романович молився у храмі Семиона Стовпника. Дослідження археологів дали змогу локалізувати це літописне місто. Зараз там знаходиться парк “Соснина”. І от там, на території Окольного міста, досі стоїть велики суцільно-тесаний кам’яний хрест, який народі називають “білим хрестом”. Його пов’язують з розташуванням літописного храму Семиона Стовпника”.

Голова Шумської громади Вадим Боярський розповів, що туристичний маршрут облаштували комунальні служби міста. З бюджету громади виділили 1 000 гривень на друк інформаційних банерів про туристичний маршрут.