Головна Суспільство Як вибрати передпосівний культиватор та катки до нього?

Як вибрати передпосівний культиватор та катки до нього?

Передпосівні культиватори призначені для створення сприятливих умов для якісної сівби, а саме: підрізання бур’янів, вирівнювання рельєфу поля, створення дрібнокомкуватого посівного шару і рівного насіннєвого ложа. Так як передпосівна підготовка має високі вимоги до точності виконання цих завдань, культиватори та катки до культіватора, як клас знарядь, мають велику різноманітність у конструкції та опціях для ефективної роботи у різних умовах.

Особливості вибору культиваторів:

Тип культиватора: класичні багаторядні культиватори відмінно підійдуть для роботи на глибину від 3-4 см, але гірше за компактори впораються з підготовкою насіннєвого ложа на глибині 2-3 см. Ключова відмінність цих типів – це відсутність у перших передньої опорної катки, що знижує точність роботи, але підвищує прохідність.

Ширина лапи: найчастіше можна зустріти стрілчасті лапи від 13 до 28 см. І їх можна розділити на дві основні групи: до 18-20 см та від 23см і вище. Перший варіант найкраще підійде для роботи під дрібнонасінні культури або на велику глибину на середньолегких ґрунтах. Другий – краще під зернові, на глибину від 4 см, за потреби активного підрізування бур’янів та інтенсивного перемішування ґрунту.

Фінішні катки: більшість виробників пропонують широкий вибір каток під будь-які умови – уточнюйте при покупці можливість поставити катки саме під ваші умови. Наприклад, на компакторах, часто, ставлять кільчасто-шпорові катки, які добре працюють по більшості типів грунтів з оптимальною вологістю. На класичних культиваторах частіше ставлять пруткові, планчасті або трубчасті катки, тому що їм доводиться працювати з більшими грудками ґрунту.

На багаторядних культиваторах для роботи з великою кількістю пожнив і у вологих умовах ставлять катки з П-подібним профілем або зовсім замінюють їх на штригельні боронки.

Катки до культиватора https://general-machines.ua/categories/katki-podribnjuvachi/, як і самі культиватори, можуть застосовуватись під різні завдання та в різних польових умовах. Відмінності в призначенні привносить певні зміни в конструкцію, які підвищують ефективність каток в одних умовах і знижують в інших.

Особливості застосування різних типів каток

  • трубчаста катка: добре розбиває великі грудки на поверхні поля та ефективно ущільнює верхні шари. Найчастіше застосовуються на легких та середніх ґрунтах. На важких суглинках має дуже високий ризик забивання під час роботи у вологих умовах.
  • планчаста катка: більш інтенсивно розбиває великі грудки і завдяки планкам створює більш пухкий поверхневий шар. На важких суглинках під час роботи з вологи також має високий ризик забивання.
  • штригельна боронка: ефективно працює при роботі з великою кількістю рослинних решток, рівномірно розподіляючи їх по поверхні. Не боїться роботи на перезволожених ґрунтах. Залежно від умов може доповнюватися планчастим катком.
  • кільчасто-шпорова катка (Crosskill): інтенсивно розбиває навіть невеликі грудки ґрунту, створює дрібнокімкуватий насіннєвий шар, а завдяки шпорам ефективно розпушує та ущільнює підповерхневий шар. Краще працює на ґрунтах з оптимальною вологістю.

Резюме: катки на передпосівних культиваторах можуть мати велику кількість модифікацій, кожна з яких буде найбільш ефективна в певних умовах: на легких грунтах частіше показують відмінний результат легкі трубчасті і планчасті катки, при передпосівній підготовці під дрібнонасінні культури – кільчасто наявності пожнивних залишків та високої вологості – штригельні боронки або їх комбінації з планчастими катками. Варто приділяти особливу увагу підбору каток, так як від результату їх роботи може залежати якість роботи сівалки