
Чавунна сковорода — один з найбільш популярних видів кухонного посуду, винайдений понад сто років тому. За популярністю вона не поступається сучасному начинню, тому що добре смажить, не пригорає і невибаглива у використанні. Головний недолік чавуну — схильність до корозії. Це не тільки погіршує зовнішній вигляд посуду, а й небезпечно для здоров’я. Уникнути корозії допомагає правильний догляд. Про те, як доглядати за чавунними сковорідками і які засоби від іржі для кухні бажано використовувати, розповімо далі.
Причини появи корозії на чавунному посуді
Головна причина заіржавіння чавунного посуду — окислювальні процеси, які протікають у металі при тривалому контакті з водою. Корозія також розвивається при:
- зберіганні начиння у вологих місцях;
- тривалому невикористанні каструль та сковорідок;
- зберіганні у чавунному посуді залишків їжі.
Вироби можуть іржавіти й при неправильному догляді. Наприклад, якщо почистити новий посуд грубою абразивною речовиною, це пошкодить покриття, яке захищає метал від контакту з вологою. Внаслідок цього з’являться невеликі плями, які спровокують інтенсивне іржавіння.
Засоби видалення іржі в домашніх умовах
Щоб очистити чавунний посуд від іржі в домашніх умовах, можна користуватися народними та промисловими засобами. До народних засобів відносяться харчова сода, кухонна сіль, укус, а також деякі газовані напої, що містять ортофосфорну кислоту (Coca-Cola, Pepsi). Промисловими називаються абразивні порошки та гелі з концентрованим складом, які ефективніше справляються з дефектом, не пошкоджуючи метал. Їх випускає бренд Сан Клін, продукцію якого можна знайти в інтернет-магазині HimOpt.
Як прибрати корозію вручну
Найпростіше видаляти іржаві плями вручну, використовуючи металеву щітку та абразивні порошки. Свою ефективність у цьому довела сода, яку розчиняють із водою до пастоподібної консистенції. Тільки щоб вона не вступала в реакцію з металом, її потрібно видаляти відразу після видалення корозії.
Соду можна комбінувати зі звичайною сіллю або олією. Не менш ефективні оцет та засоби на основі соляної кислоти. У поєднанні з механічним чищенням і ретельним полосканням вони добре очищують поверхню, не впливаючи на неї.
Чистимо чавун за допомогою побутової техніки
Іржаві сковорідки та каструлі можна очистити за допомогою побутової техніки. Ось кілька корисних порад:
- Помістіть виріб у посудомийну машину та промийте його протягом кількох циклів. Це допоможе видалити плями іржі, що щойно з’явилися.
- Помістіть начиння в кухонну духовку з самоочищенням і запустіть режим очищення. За потреби повторіть процедуру.
- Розігрійте духовку до температури 150 градусів, помістіть в неї іржавий посуд і залиште на 30 хв. Після цього потримайте в закритій шафі ще деякий час, а потім вимийте.
Для видалення іржавих плям термічний вплив можна скомбінувати з хімічним, наприклад, заповнити каструлю водою, додати харчову соду і кілька годин потримати розчин на вогні. Цей метод застосовують для очищення виробів, що сильно поіржавіли.
Висновки
Видалення іржі з чавунних сковорідок та каструль — довга та стомлива процедура. Набагато простіше застосовувати заходи профілактики. Зокрема, виробники рекомендують:
- Мити та ретельно сушити виріб після кожного використання.
- Зберігати вироби з чавуну в сухому місці, попередньо змащуючи поверхню олією.
- Не зберігати готові страви в чавунній сковороді чи каструлі, оскільки це провокує окислювальні процеси, що порушують захисний шар посуду.
- Періодично прожарювати посуд у духовці, попередньо наливши в нього трохи олії.
- Користуватися сковородою якомога частіше, оскільки це заповнює захисний шар і запобігає утворенню іржавих плям.
Якщо виріб вже зазнав корозії, видаляти її потрібно спеціальними гелями, розчинами та порошками. Вони містять компоненти, які м’яко усувають дефект та відновлюють захисний шар. Купити їх з кур’єрською доставкою можна в магазині HimOpt.