Головна Новини Грибок та небезпечні випари: у школі на Тернопільщині розгорівся скандал

Грибок та небезпечні випари: у школі на Тернопільщині розгорівся скандал

Тривалий час точаться суперечки довкола ремонту спортзалу однієї із Лановецьких шкіл. Як з’ясувалося, все тому, що хочуть застелити підлогу старими дошками, вкритими пліснявою, грибком. Батьки б’ють на сполох. Чимало навіть вимагає призупинити навчальний процес, адже у школі існує велика загроза здоров’ю дітей.

“На фото дошки, які тільки після “наполягання” дирекції школи, були демонтовані і відправлені на сушку….. Фото надав директор школи.

Для тих, хто не в темі – це капітальний ремонт підлоги спортзалу Лановецької ЗОШ № 1. До речі доски мали бути новими, а не б/у. Вартість ремонту більше півтора мільйона гривень. Підрядчик був один, його знайшов відділ освіти, бо більше нікого не можна було знайти і ніхто не хотів… Конкурсу ніякого не було… Це коротко із того, що я почула на сьогоднішніх зборах.

Навіть журналіст 1+1 була дуже здивована, коли почула, що за таку суму мали тільки підлогу відремонтувати, а не весь спортзал….

Але мова навіть не про ціну. Нам відділ освіти надав документи з яких видно по яких цінах купувались матеріали. Потім я це озвучу, або хтось напише в коментарях і буде зрозуміло по якій ціні купувались матеріали…

Мова про те, що хочуть оцю дошку, яка поражена грибком, після сушки застелити назад!!!!! Невже таким методом можна цей грибок вбити?

Я сьогодні вперше зайшла в спортзал і була там до години часу в загальному. Там зараз лежать балки чи лаги, які всі в грибкові. В залі стояв туман, хтось пояснив, що це спори грибка лопаються і вилітають… І це найбільша школа району з найбільшою кількістю учнів. Цей грибок розлітається по всій школі… Мене десь через пів години почало пекти в горлі і носі, і така реакція була не тільки в мене…

Немає офіційного підтвердження, що підрядчик постелив мокру дошку, яка із-за особливості монтажу і відсутності вентиляції почала дуже швидко покриватись грибком. Є тільки відповідь підрядчика де вказано, що це вина дирекції, які почали побілку стін, чим збільшили вологість в приміщенні….І саме дирекція мала забезпечити провітрювання спортзалу і аж ніяк не підрядчик…

Чому відділ освіти не бив у всі дзвони і не добивався якості і дотримання певних норм і стандатів??? Адже по договору не настільки вони і обмежені в правах…. Чому ще тоді не було призначено експертизи???

Батьки НЕ ХОЧУТЬ щоб були назад постелені ці дошки, які поражені грибком, батьки хочуть НОВІ ДОШКИ І НОВІ ЛАГИ і ЗА РАХУНОК ПІДРЯДЧИКА!

Батьки хочуть щоб відділ освіти був ініціатором призначення експертизи балок (лаг), які залишились.Також ми хочемо негайного демонтажу цих балок, оскільки вони несуть загрозу здоров”ю учням і вчителям школи!

Батьки хочуть перевірки санстанції, бо не знаю, як правильно називається ця установа, для того щоб перевірили чи безпечно перебувати дітям в школі.

Батьки хочуть щоб не теоретично, а практично відділ освіти, як замовник був зацікавлений в якісному ремонті і раціональному використанні коштів. Поки що ми цього не побачили….

Але ми побачили, як дружно були “запрошені” директори інших шкіл, завідувачі садочком і майже весь штат відділу освіти, який зі слів начальника відділу освіти дуже завантажений і працюють до пізна і на вихідних. І коли я сказала, що це мені нагадує радянські методи роботи, то звичайно, що почула, що це батьки і їх цікавить доля спортзалу, і навіть якщо серед них є такі, що навіть ще не родили, але це таке…. Країна міняється, а методи залишаються незмінними…..

Мені здається, що не тільки батьки хочуть, але і вся ЛАНОВЕЦЬКА ГРОМАДА хоче щоб ремонт був проведений якісно і відповідав всім нормам і стандартам.

І ми чудово розуміємо, що з корупцією у нас боряться тільки на папері і на дрібних службовцях, що здешевлюють і раціонально використовують бюджетні кошти також тільки на папері.

Нам вдалось домогтися закриття свинарника, невже ми не доб’ємся якісного ремонту підлоги в спортзалі школи?”, – написала у ФБ Оксана Жмака 

Згодом пані Оксана додала: “Продовження теми ремонту спортзалу…Уявіть весь цинізм і непрофесійність Лановецького відділу освіти, коли вони 21 грудня 2019 року підписують Акт № 1 приймання виконаних робіт за грудень 2019 року, потім є інший акт № 2 від 26.12.2019 р. і з почуттям виконаного обов’язку перераховують МІЛЬЙОН гривень підрядчику. І зовсім не хочуть брати до уваги доповідну записку директора школи, що доски вже покриті грибком. Вони просто повідомили письмово про це підрядчика, потім отримали від нього відповідь, що у всьому винувата дирекція школи і все….Оце всі дії….

Нікого не цікавила подальша безпека і здоров’я дітей, працівників школи та якісне виконання умов договору, згідно встановлених норм та стандартів….”