Головна Новини Пресвята Богородиця «Скоропослушниця» з Афона – в одному з чортківських храмів ...

Пресвята Богородиця «Скоропослушниця» з Афона – в одному з чортківських храмів (Відео)

Копія чудотворної ікони з таким іменем буквально вчора,в неділю надвечір, прибула до церкви Святої Покрови у Чорткові. Відразу біля неї було відправлено молебень. І йшло поклонитися та попросити собі заступництва у Пресвятої Богородиці багато прочан, пише Чортків Сіті

Молебень відправлятиметься в храмі в такому наміренні впродовж чотирьох днів. А вже в середу ікона «помандрує» до храму у смт Заводське – на один день. І так «мандруватиме» церквами нашого, а також Бучацького та Гусятинського районів аж до 18 серпня.

Історію чудотворної ікони Пресвятої Богородиці «Скоропослушниця» переповів журналістам Чортків.City священик церкви Святої Покрови Андрій Левкович. Торік він побував на Афоні і прикладався до неї.

До Чорткова прибула копія «Скоропослушниці», створена в Афонському монастирі Есфігмен відомим іконописцем схимонахом Лукою в 2017 році. Таку пожертву для всіх, хто мріє отримати допомогу і захист Богородиці, уможливив отець-декан Володимир Бичак з Тернополя.

У XVII столітті життя ченців на Афоні було сповнене тривог і небезпек. Та саме в цей час монастир Дохіар несподівано отримав велику допомогу і розраду від самої заступниці всього Афона – Пресвятої Богородиці.

Сталось так, що в 1664 році монах на ім`я Ніл, який завідував трапезною обителі, час від часу через неуважність необачно притуляв до великої ікони Богородиці на зовнішній стіні скалку. Дим від неї раз у раз чадів на образ.

Так тривало доти, доки монах не почув засторогу невідомо з чиїх уст. Подумав: марення. Не зважав, так тривало і далі.

Якось раптово почув гучний голос: «Монаше, доки осквернятимеш Мій образ?». Після цього чернець осліп.

Тільки тоді він зрозумів, звідки був голос. Розкаявшись, провів кілька днів перед іконою, благаючи Богородицю про прощення. Його сльози і безперестанні благання принесли результат.

Утретє почув голос Богоматері: «Монаше, Я почула твої молитви, і відтепер ти прощений і будеш бачити. Оголоси іншим отцям і братам, що Я Матір Бога Слова і разом з Ним цій обителі архангелів і святителя Миколая покрив і заступництво. І відтепер нехай звертаються до Мене у будь-якій нужді. Швидко Я їм відповім і всіх тим, хто з благоговінням будуть звертатися до Мене, православним християнам, тому що Скоропослушниця іменуюся».

Ченці збудували навпроти ікони каплицю. Перед образом повісили незгасиму лампаду і влаштували позолочене уклінне місце, яке завдяки багатьом чудесам, які через Свою ікону здійснювала Богородиця, наповнилося приношеннями.

Влітку 1996 року чудотворна ікона «Скоропослушниця» приготувала несподіване благословення як для насельників обителі, так і для всіх православних християн. За іконою, на якій був срібний позолочений оклад, реставратор Антоній Глінос виявив настінний розпис 1563 року, тобто саму чудотворну ікону.

Фото і відео отця Володимира Прицького з Бучача