Головна Суспільство В ОДА взялися за ціни

В ОДА взялися за ціни

цінаЗаступник  голови  обласної державної адміністрації Василь Гецько провів  засідання обласної робочої групи з врегулювання цінової ситуації на споживчому ринку.

Йшлося про основні цінові тенденції на регіональному споживчому ринку та необхідність активізації роботи в напрямку недопущення необґрунтованого зростання цін на соціально-важливі продукти харчування, зокрема, яйця курячі, молоко та молокопродукти, хліб та хлібопродукти, м’ясо тощо.

Присутні заслухали інформацію першого заступника начальника головного управління статистики в області Тетяни Грищук, яка відзначили, що у лютому поточного року індекс споживчих цін склав 100%, що на 0,2% нижче, ніж в середньому по Україні.

В розрізі продуктів харчування стабільними впродовж місяця залишались ціни на хліб та хлібобулочні вироби, ковбаси варені, ряд молокопродуктів. При цьому зафіксовано зростання цін на продукцію сезонного характеру: яйця курячі, овочі, окремі молокопродукти, м’ясо птиці. Незначне зниження рівня цін відзначено по наступних товарних позиціях: рис, свинина, цукор.

За результатами аналізу основних цінових тенденцій дано ряд доручень щодо: організації виробництва більшої кількості фасованої продукції місцевих товаровиробників для максимального насичення нею закладів торгівлі; контролю за ціноутворенням на регульовані продовольчі товари та оперативного реагування на спроби безпідставного підвищення цін на продукти харчування, пальне; продовження роботи щодо організації ярмаркових заходів тощо.

В процесі обговорення питання щодо ситуації на регіональному ринку молока та молокопродуктів в умовах падіння закупівельних цін, наявності значних залишків продукції на складах виробників, акцентовано увагу на контролі за роботою пунктів заготівлі сировини молокопереробних підприємств, на необхідності укладання прямих договорів молокопереробних підприємств щодо закупівлі молока.

Головному управлінню агропромислового розвитку облдержадміністрації дано доручення в найкоротші терміни підготувати проект Меморандуму по стабілізації цінової ситуації на ринку молокопродуктів, а також звернення до Уряду із пропозицією про необхідність проведення щорічної атестації молокопереробних підприємств та встановлення мінімально-допустимих цін на закупівлю молочної сировини. «З метою уникнення негативних тенденцій  ситуація на даному ринку повинна знаходитись на контролі усіх контролюючих служб області», –  зазначив Василь Гецько.

Наостанок з метою підвищення ефективності роботи в напрямку попередження негативних проявів щодо цінової ситуації Василь Гецько дав доручення учасникам засідання внести пропозиції по створенню аналогічних комісій при райдержадміністраціях за участю контролюючих органів та підготовки відповідного розпорядчого документу з цього питання.