Головна Безпека в місті Чому важливо правильно писати й подавати заяву про вчинення злочину?

Чому важливо правильно писати й подавати заяву про вчинення злочину?

Пограбування, побиття, вимагання та багато інших порушень може спіткати будь-кого. Якщо стосовно вас було скоєно злочин, не обійтись без звернення до правоохоронців. Саме тому ви повинні знати, як правильно подати заяву про вчинення злочину.
Почнемо з того, що злочинами вважаються не будь-які протизаконні дії, а ті, які визначені як такі в Кримінальному кодексі України. Тому перед тим, як писати заяву до поліції, бажано подивитись кодекс і знайти статтю, що відповідає вашій ситуації.
Як приклад, відкрили кримінальне провадження за фактом наруги над могилою, який мав місце в одному із міст Тернопільщини. Попередньо до поліцейських надійшла заява від міського голови про те, що невідомі особи познущалися останками воїнів УНР. Як з’ясували стражі порядку, на місці захоронення тривали розкопки, щоби перепоховати рештки. Оскільки погода не тішили, роботу тимчасово зупинили, а місце розкопок покрили брезентом, огородили стрічкою. Тільки чотирьох цікавих підлітків це не зупинило від порушення. Неповнолітні спустилися в яму, вийняли людський череп, при цьому фотографували останки, знімали на відео.
Доволі часто до поліцейських надходять заяви про вчинення крадіжок. Зокрема, заява про крадіжку грошей надійшла до полісменів від жителя одного із сіл Тернопілля. Чоловік повідомив, що вночі з його літньої кухні викрали конверт, в якому були гроші та документи. Як з’ясували правоохоронці, кошти поцупив син потерпілого, який потім зізнався у крадіжці.
Більшість кримінальних проваджень відкривають слідчі Національної поліції України. Проте є окремі види злочинів, розслідування яких здійснюють слідчі прокуратури, Служби безпеки України, податкової поліції, Державного бюро розслідувань та детективами Національного антикорупційного бюро.
Якщо ви не знаєте, який орган повинен здійснювати розслідування злочину, напишіть заяву. Якщо ваше повідомлення не підлягає розслідуванню поліцією, його надішлють до органу, уповноваженого проводити слідство.
Заяву необхідно подавати за місцем скоєння злочину. Якщо ви не можете визначити, де було його скоєно, то зверніться до поліції за місцем своєї прописки.
Заява про злочин обов’язково повинна містити:
– ваші ім’я, прізвище і по батькові;
– вашу адресу за пропискою і фактичну (якщо вони відрізняються);
– контактний телефон;
– підпис і дату.
У тексті заяви до поліції ви послідовно викладаєте хронологію подій. На статті кодексів посилатися не обов’язково, але якщо ви знаєте статтю, яка передбачає відповідальність – вкажіть і її. Зауважимо, що анонімні заяви правоохоронці не будуть розглядати.
Якщо обставини злочину можуть підтвердити свідки – вкажіть це (пишіть конкретні прізвища, якщо знаєте). Якщо маєте письмові або інші докази – зазначте про це у тексті, а ще краще – додавайте копії до вашої заяви.
Заяву необхідно підготувати в двох однакових екземплярах. Один ви подаєте до відділу поліції, а другий – залишаєте у себе.
Під час подання заяви до поліції черговий зобов’язаний:
– детально розпитати вас про описану подію
– зареєструвати заяву в журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про скоєння злочинів та видати талон, де будуть зазначені дата і номер реєстрації.
Також ви можете відправити заяву поштою, але обов’язково рекомендованим листом. В описі вкажіть назву і дату заяви, а також перелік додатків, якщо такі є. У вас залишаться чек та опис, які будуть підтверджувати факт подання вами заяви.
Відповідно до Кримінального процесуального кодексу України, слідчий зобов’язаний відкрити кримінальне провадження протягом 24 годин з моменту реєстрації заяви (тобто з моменту його отримання співробітниками відповідного органу).
Ця процедура називається «відкриття кримінального провадження із занесенням до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) кримінального провадження під унікальним номером». Тільки після цього по провадженні повинні почати досудове розслідування.
На жаль, часто вказані строки ігноруються і провадження не відкривають місяцями. У такому випадку дії слідчого можна оскаржити в судовому порядку протягом 10 днів з того моменту, як мине 24 години після подання заяви.
Саме тому поліцейські Тернопільщини закликають мешканцям краю одразу ж звертатися до правоохоронців, якщо проти них було скоєно злочин. До того ж при написанні та поданні заяви потрібно не тільки перевірити, аби в повідомленні були всі відомості, але й прослідкувати, що по вашій справі відкрито кримінальне провадження.
Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.