Головна Безпека в місті Увага, водії, дотримуйтесь безпечної дистанції, аби часом не «стукнутись» об свого сусіда...

Увага, водії, дотримуйтесь безпечної дистанції, аби часом не «стукнутись» об свого сусіда по руху

Для водіїв особливо важливо дотримуватися безпечної відстані на дорогах. Вона необхідна аби ви, у разі раптового гальмування або зупинки транспорту, що рухається попереду, могли швидко зреагувати й запобігти зіткненню без здійснення будь-якого маневру.

Так, минулоріч у Тернополі не дотримався безпечної дистанції і допустив зіткнення водій авто Opel Astra. Патрульні, які прибули на місце ДТП, спілкуючись з винуватцем аварії, помітили у нього ознаки наркотичного сп’яніння. А саме їхню увагу привернула незвична блідіть обличчя водія та розширені зііниці. Поліціянти запропонували громадянину пройти огляд у медичному закладі, однак він відмовився у присутності 2 свідків. На водія патрульні склали два адмінпротоколи: за ст.130 КУпАП – керування у стані сп’яніння та ст. 124 КУпАП – вчинення ДТП.

А позаминулого року через аналогічне порушення також не вдалося уникнути аварії. Водій мотоцикла не дотримався безпечної дистанції і зіткнувся з автівкою “Opel Vivaro”. Мотоцикліста шпиталізували. За попередніми даними, у нього струс головного мозку та забій живота.

Водіям варто пам’ятати, що згідно П.13 Правил дорожнього руху, водій, залежно від швидкості руху, дорожньої обстановки, особливостей вантажу, що перевозиться, і стану транспортного засобу повинен дотримувати безпечної дистанції та безпечного інтервалу.

На дорогах поза населеними пунктами водії транспорту, швидкість яких не перевищує 40 км/год., повинні дотримувати такої дистанції, щоб транспортні засоби, які виконують обгін, мали змогу безперешкодно повернутися на раніше займану смугу руху.

Ця вимога не діє, якщо водій тихохідного транспорту подає попереджувальні сигнали про виконання обгону чи об’їзду.

Під час обгону, випередження, об’їзду перешкоди чи зустрічного роз’їзду необхідно дотримувати безпечного інтервалу, щоб не створювати небезпеки для дорожнього руху.

Якщо зустрічний роз’їзд утруднений, водій, на смузі руху якого є перешкода чи габарити транспорту, яким він керує, заважають зустрічному руху, повинен дати дорогу. На ділянках доріг, позначених знаками 1.6 Знак 1.6 “Крутий підйом” і 1.7 Знак 1.7 “Крутий спуск” за наявності перешкоди дати дорогу повинен водій транспортного засобу, що рухається на спуск.

Важливо, що за частиною другою статті 122 КУпАП за порушення правил безпечного інтервалу та дистанції передбачено штраф у розмірі 425-510 гривень.

Тому патрульні поліцейські Тернопілля закликають водіїв не порушувати – дотримуватися дистанції до розташованого попереду транспортного засобу. Не варто це правило обходити особливо на заміських дорогах, на яких швидкість авто може бути дуже високою, а наслідки аварій — дуже важкими.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.