Головна Безпека в місті Поліцейські Тернопільщини затримали групу телефонних шахраїв (Фото)

Поліцейські Тернопільщини затримали групу телефонних шахраїв (Фото)

Сімдесят відсотків суми – на зону, а решта – спільникам на волі – за такою схемою впродовж тривалого часу працювали шахраї.
Група осіб влаштували заробітки на довірливих громадянах. Жертвами ставали мешканці не лише Тернопільської, але й Чернівецької, Хмельницької, Вінницької, Черкаської, Миколаївської та Волинської областей.
Впродовж трьох місяців працівники Тернопільського управління департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України спільно з оперативниками ГУНП документували діяльність підозрюваних.

 

За словами начальника Тернопільського управління департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України Василя Джиджори, група працювала за шахрайською схемою “ваш син у поліції, потрібні гроші”. Налагодили незаконне заробляння коштів люди, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі, а саме на Луганщині, на території, яка непідконтрольна Україні.
У спільники собі взяли кількох осіб.Кожен виконував певну функцію. До жертви телефонували з тюрми, представлялися працівниками поліції, розповідали вигадану історію про горе та домовлялися про суму відкупу.
По гроші йшли уже інші особи. Ще одна спільниця після успішної операції перераховувала кошти на вказані картки.
– Мені телефонував Саша і назначав місце зустрічі. Там він передавав мені гроші, які я перекидала через термінал. Номери банківських рахунків мені повідомляв Максим, – розповіла спільниця групи. – Звідки гроші спочатку я не знала, деталі мені не розповідали. Лише згодом один з наших проговорився по телефону.
Сімдесят відсотків заробленого йшло у місця позбавлення волі. Решту тридцять ділили порівно по 10 відсотків – координатору, кур’єру та на розвиток справи.

Жертв шукали по всій Україні. На Тернопільщині, каже Василь Джиджора, затримані зізналися у чотирьох шахрайствах. Один з потерпілих віддав зловмисникам – більше трьохсот тисяч гривень.
Більше 23 епізодів за ними тягнеться по інших областях нашої держави. По Україні шахраям вдалося видурити у людей майже три мільйона гривень. Найбільшу суму отримали зловмисники у Чернівцях – близько шестисот тисяч гривень.
У кожному місті винаймали подобово житло та кілька днів збирали “відкупні” зі своїх жертв. Іноді до справи залучали й водіїв таксі.
Спецоперацію по затриманню працівники ДВБ Тернопільщини та обласного управління поліції провели одночасно у трьох областях держави – в Харкові, Миколаєві та Тернополі.
Підозрюваних затримали – це жителі Харківської та Кіровоградської областей. У них вилучили телефони, sim-картки, переписку ув’язнених та координатора, а також готівку й електронні гаманці, на яких знаходилися гроші.
Затриманим оголосили підозру відповідно до статті 190 частина 3 ККУ – шахрайство, вчинене у великих розмірах. Обрали їм і міру запобіжного заходу – тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 500 тисяч гривень кожному. За незаконний, але прибутковий бізнес, усім загрожує покарання – позбавлення волі від трьох до восьми років.
Встановлюють оперативники управління ДВБ та ГУНП Тернопільщини і інших спільників злочинного угрупування.