Головна Безпека в місті Пасажири, не будьте «зайцями», аби не довелося платити вдесятеро, а то й...

Пасажири, не будьте «зайцями», аби не довелося платити вдесятеро, а то й двадцятеро більше

У зв’язку з подорожчанням проїзду в громадському транспорті збільшилась кількості людей, які хочуть проїхати безкоштовно. Тільки пасажирам-«зайцям» варто знати, що за бажання проїхатися задурно інколи доводиться дорого платити.

Від початку 2019-го в громадському транспорті Тернополя оштрафували понад 80 пасажирів без квитків.

Так, у січні цьогоріч не пощастило пасажиру маршрутки №19. На вулиці М. Кривоноса у Тернополі контролери зайшли у транспорт, підходили з посвідченням до людей та пропонували показати квиток. Один із пасажирів не мав квитка, тож йому на місці виписали 140 гривень штрафу. Чоловік повинен був або оплатити штраф, в іншому випадку його попередили, що викличуть поліцію.

Згідно із ст. 135 Кодексу України про адміністративні правопорушення, контролери від імені виконавчого комітету міської ради уповноважені виписувати штраф у двадцятикратному розмірі від вартості проїзду усім пасажирам громадського транспорту, у яких відсутній разовий документ на право проїзду (квиток), роздрукований з валідатора.

Зокрема, розмір штрафу за безквитковий проїзд у тролейбусі становить 120 грн, у маршрутках – 140 грн. відповідно.

До речі така ж практика діє у більшості країн ЄС, де кожен «заєць» сумлінно платить на місці, якщо вирішив їхати без квитка. При цьому більшість громадян будуть на стороні контролера, бо кожен розуміє, що якісні і комфортні перевезення можливі, якщо за послугу вчасно розраховуються.

Згідно статті 229 «Органи автомобільного транспорту та електротранспорту» Кодексу України про адмінправопорушення, від імені органів автомобільного транспорту та електротранспорту розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право:

  • на автомобільному транспорті – керівник центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті, та його заступники, керівник територіального органу центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті, та його заступники; керівник перевізника, який в установленому законодавством порядку надає транспортні послуги, його заступники та контролери.
  • на пасажирському електротранспорті (тролейбус, трамвай) – керівник перевізника, який в установленому законодавством порядку надає транспортні послуги, його заступники та контролери.

Контролер – особа, яка здійснює контроль оплати проїзду і перевезення багажу. Під час виконання своїх обов’язків у контролера повинні бути:

  • службове посвідчення;
  • нагрудний знак (жетон, картка і т.і.) прикріплений на лицьовій частині верхнього одягу з особистим номером контролера;
  • квитанції встановленого зразка;
  • засоби для вимірювання ваги і лінійних габаритів багажу.

Контролер повинен попередити водія про проведення контролю, показавши посвідчення. При першій вимозі пасажира він зобов’язаний показати своє службове посвідчення, надати інформацію про місце роботи, а також телефон та місцезнаходження підприємства. Після закінчення перевірки повинен бути зроблений запис у відповідних документах.

Контролер має право:

  • без черги входити в салон через передні двері;
  • перевіряти дотримання пасажирами і кондукторами Правил поведінки в громадському транспорті;
  • вилучати недійсні проїзні документи. До них відносяться використані талони і прострочені проїзні талони тривалої дії. Ці документи контролер зобов’язаний здати не пізніше наступного дня в службу виручки або відділ контролю.

З січня 2019 року працівники служби контролю оплати (реєстрації) проїзду у громадському транспорті Тернополя при виявленні пасажира без квитка мають право накладати на них адміністративні штрафи безпосередньо на місці здійснення правопорушення.

Нагадаємо, з 20 грудня у громадському транспорті Тернополя встановлено дворівневу систему оплати за проїзд:

  • при розрахунку «Карткою тернополянина» або проїзним електронним квитком вартість проїзду у тролейбусах становить 5 грн., а при розрахунку готівкою або банківською карткою – 6 грн.
  • при розрахунку «Карткою тернополянина» або проїзним квитком вартість проїзду у маршрутках становить 6 грн., і 7 грн. – при розрахунку готівкою або банківською карткою.

Також введення електронного квитка дозволило зберегти безкоштовний проїзд у комунальному транспорті усіх пільгових категорій пасажирів без обмежень.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.