Головна Безпека в місті Мотоциклісти, одягайте шоломи, аби вами не зацікавилася поліція

Мотоциклісти, одягайте шоломи, аби вами не зацікавилася поліція

Ризикує заплатити штраф водій мотоцикла чи скутера, якщо патрульні поліцейські піймають його без шолома на двоколісному транспорті. Окрім цього, кермувальник без шолома наражає на небезпеку власне здоров’я та життя, адже в разі ДТП захисний головний убір може його врятувати від смертельних травм.

Так, весною минулого року патрульні в Тернополі помітили мотоцикл Suzuki Intruder. Водій їхав не сам, позаду сиділа ще й пасажирка без шолома, що є грубим порушенням Правил дорожнього руху. Під час спілкування поліцейські виявили, що до порушення, за яке зупинили, додається ще відсутність необхідних документів та підозра в керуванні транспортом у нетверезому стані. 30-річний чоловік погодився на проходження перевірки на стан сп’яніння. Алкотестер показав 2,64 проміле, що в понад 13 разів перевищує допустиму норму. На нього склали протокол за керування в нетверезому стані та винесли постанову за порушення ПДР.

Ще раніше шолом міг врятувати життя водію «Хонди» на Тернопільщині. Кермувальник мотоцикла почав обганяти автобус і виїхав на смугу зустрічного руху. Автобус у цей момент виконував маневр лівого повороту. Відтак, мототранспорт врізався у нього. 22-річного водія «Хонди» із відкритою черепно-мозковою травмою, численними ушкодженнями та переломами госпіталізували до реанімаційного відділення лікарні. Травми пасажира, який їхав без мотошолома, виявилися несумісними із життям.

Варто взяти до уваги, що мотоцикл — найнебезпечніший вид транспорту. Статистика ДАІ свідчить, що серед усіх видів транспорту мотоцикли, скутери посідають перше місце в дорожньо-транспортних пригодах. В разі ДТП водії двоколісного транспорту отримують значно важчі травми, ніж автомобілісти.

Тож водіям мототранспорту необхідно потурбуватися про заходи безпеки – обов’язково одягнути мотошолом, а, за змоги, ще й інше захисне екіпірування – спеціальні рукавиці, куртку, наколінники. У разі падіння використання цих засобів неабияк знизить ризик травмування.

Пасажири мотоцикла повинні сидіти на задньому сидінні в застебнутому мотошоломі, тримаючись за поперечну ручку для пасажира, під час руху не можна виставляти руки, відкривати тент, підніматися в колясці.

Водії двоколісних транспортних засобів – повноцінні учасники руху, наділені відповідними правами й обов’язками. Тому сьогодні згідно Правил дорожнього руху, визначених КУпАП, порушення правил користування мотошоломами передбачає штраф 51 грн.

Поліцейські Тернопільщини закликають водіїв мототранспорту бути свідомими – дотримуватися заходів безпеки та правил при керуванні та їзді транспортом, аби потім за власну байдужість не довелося платити здоров’ям.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.