Головна Безпека в місті Водії, правильно обганяйте транспорт, аби не потерпіли ви та ваше авто

Водії, правильно обганяйте транспорт, аби не потерпіли ви та ваше авто

Обгін – один із найнебезпечніших маневрів, а, враховуючи часом несприятливі дорожні умови, намагання бути попереду часом перетворюється на екстремальну дію. Саме тому водіям потрібно знати, яким має бути правильний і безпечний обгін та за яких умов ви піддаєте небезпеці себе і своїх пасажирів під час маневру.

Так, за «небезпечний» обгін у Тернополі довелося заплатити 425 гривень штрафу водію автобуса «Еталон». Кермувальник на вулиці Руська, на мосту почав обганяти інший транспорт, наражаючи пасажирів та учасників дорожнього руху на небезпеку.

Ще раніше на Тернопільщині інший водій отримав численні травми. Кермувальник авто «Шкода-Октавія», обганяючи трактор, не впорався з керуванням та з’їхав у кювет. Внаслідок цього чоловік отримав забій ділянки хребта. Від госпіталізації відмовився.

Три роки тому на Тернопільщині порушив правила дорожнього руху при обгоні водій спеціалізованого броньованого автомобіля «Козак». Кермувальник спецавто рухався у колоні із п’яти військових автомобілів. Перетинаючи суцільну смугу, він почав обганяти вантажівку “КамАЗ”, проте не впорався з керуванням та зачепив бокову частину причепу вантажівки. В результаті “Козак” занесло, розвернуло та кинуло на протилежне узбіччя. При цьому військовий автомобіль збив учня одинадцятого класу. Потерпілого з закритою травмою живота, розривом селезінки та численними переломами госпіталізували до Теребовлянської лікарні.

Варто знати, що згідно п. 14 ПДР, перед початком обгону водій повинен переконатися в тому, що:

a) жоден з водіїв транспортних засобів, які рухаються за ним і яким може бути створено перешкоду, не розпочав обгону;

б) водій транспорту, який рухається попереду по тій самій смузі, не подав сигналу про намір повороту (перестроювання) ліворуч;

в) смуга зустрічного руху, на яку він буде виїжджати, вільна від транспортних засобів на достатній для обгону відстані;

г) після обгону зможе, не створюючи перешкоди транспорту, якого він обганяє, повернутися на займану смугу.

Водієві, якого обганяють, забороняється перешкоджати обгону шляхом підвищення швидкості руху або іншими діями.

Якщо на дорозі за межами населеного пункту дорожня обстановка не дозволяє зробити обгін тихохідного або великогабаритного транспорту, його водій повинен рухатися якомога правіше, а у разі потреби — зупинитися на узбіччі і пропустити транспорт, що рухаються за ним.

Водій, який виконує обгін, може залишитися на смузі зустрічного руху, якщо після повернення на раніше займану смугу йому доведеться знову розпочати обгін, за умови, що він не створить небезпеки зустрічним транспортам, а також не перешкоджатиме транспортним засобам, які рухаються за ним з більш високою швидкістю.

Обгін заборонено:

a)на перехресті;

б)на залізничних переїздах і ближче ніж за 100 м перед ними;

в)ближче ніж за 50 м перед пішохідним переходом у населеному пункті і 100 м — поза населеним пунктом;

г)у кінці підйому, на мостах, естакадах, шляхопроводах, крутих поворотах та інших ділянках доріг з обмеженою оглядовістю чи в умовах недостатньої видимості;

ґ) транспортного засобу, який здійснює обгін або об’їзд;

д) у тунелях;

е) на дорогах, що мають дві і більше смуги для руху в одному напрямку;

є) колони транспортних засобів, позаду якої рухається транспортний засіб з увімкненим проблисковим маячком (крім оранжевого).

Важливо, що згідно ч. 2 122 КУпАП за порушення правил обгону і маневрування передбачено штраф 425 грн.

Саме тому правоохоронці Тернопільщини закликають водіїв бути обережними та дорожити своїм життям і здоров’ям – за потреби обганяти транспорт без шкоди для себе та для інших людей.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.