Головна Безпека в місті Водії, не перевозьте нелегально пасажирів, аби потім не довелося виплачувати чималий штраф

Водії, не перевозьте нелегально пасажирів, аби потім не довелося виплачувати чималий штраф

Водіям, які хочуть підзаробити на перевезенні пасажирів без ліцензії, краще не варто ризикувати. За незаконне перевезення осіб передбачено чималий штраф, а виправдання, на кшталт, «я перевозив людей безкоштовно» не врятує вас від відповідальності.

Так, попрощатися зі значною сумою минулого року довелося водію Volkswagen Transporter, якого оштрафували тернопільські правоохоронці. З’ясувалося, що чоловік здійснював перевезення без відповідних документів та спеціальної ліцензії маршрутом Бережани-Тернопіль. До того ж транспортний засіб був на іноземній реєстрації. Патрульні поліцейські склали на кермувальника адміністративний протокол за ст. 164 КУпАП, а саме експлуатація маршрутного таксі без наявності ліцензії. Вказана стаття адміністративного кодексу передбачає накладання штрафу від 17 тисяч гривень до 34 тисячі гривень.

Минулого року також не уникнули відповідальності два водії таксі, які без дозвільних документів та державної реєстрації транспорту перевозили пасажирів. Автомобілі також були на іноземній реєстрації. На таксистів склали адмінпротоколи.

Водіям варто знати, що тим, хто займається підприємницькою діяльністю без державної реєстрації чи ліцензії, загрожує від 17 до 34 тисяч гривень штрафу.

Відповідно до статті 164. Порушення порядку провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання або без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню тягне накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення, або пов’язані з отриманням доходу у великих розмірах, – тягнуть за собою накладення штрафу від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення правопорушення.

У разі отримання повідомлення про факт учинення цих діянь чи в разі безпосереднього виявлення, поліцейський повинен якомога швидше поінформувати чергову частину відділу для реєстрації його в журналі єдиного обліку та зібрати матеріали, а за наявності підстав та компетенції – скласти протокол про адміністративне правопорушення.

Згідно зі ст. 221 КУпАП, адміністративні справи, визначені ст. 164 цього Кодексу, розглядають судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів. Провадження у таких справах є звичайним. Воно передбачає складання протоколу про адміністративне правопорушення і направлення його та інших матеріалів справи за підвідомчістю.

В окремих випадках (за неможливості скласти адміністративний протокол на місці, встановити особу правопорушника тощо) до правопорушника можуть застосувати доставляння, а також адміністративне затримання.

Правоохоронці Тернопільщини закликають водіїв бути законослухняними – не намагатися обходити закон та завжди мати дозвільні документи на перевезення пасажирів, аби потім не довелося виплачувати колосальну суму штрафу.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.