Головна Безпека в місті Водії, не забувайте вмикати покажчик повороту, аби вами не зацікавились патрульні

Водії, не забувайте вмикати покажчик повороту, аби вами не зацікавились патрульні

Натиснути рукояткою включення «поворотника» – дріб’язкова справа. Тільки неодноразово трапляються випадки, коли водії забувають чи ігнорують цю просту дію й, відповідно, виконують маневри без попередження. Аби часом не наробити собі та іншим учасникам дорожнього руху пригод на дорозі, водій повинен у певних випадках не забувати подавати сигнали світловими покажчиками повороту.

Так, минулоріч тернопільським патрульним попався неслухняний водій Daewoo Lanos, який не увімкнув покажчик повороту. Окрім цього, перевіряючи документи, патрульні помітили, що у кермувальника зіниці не реагують на світло, руки тремтять, а поведінка є досить дивною. Ці ознаки вказували, що він, ймовірно, у стані наркотичного сп’яніння. Патрульні запропонували водієві пройти огляд, під час якого підтвердилося, що чоловік таки «під наркотиками».

За невиконання дріб’язкової дії ще раніше поплатився штрафом водій тернопільської маршрутки, який порушив ПДР, виїжджаючи на Збаразьке кільце. Він не увімкнув покажчик відповідного напрямку. Інспектори наказали водієві зупинитися. Правопорушник пояснив патрульним, що через великий потік автомобілів він не одразу зорієнтувався. Тільки виправдання не врятували кермувальника від відповідальності.

Водіям слід пам’ятати, що згідно П.9 Правил дорожнього руху, попереджувальними сигналами є ті, що подаються світловими покажчиками повороту або рукою.

Водій повинен подавати сигнали світловими покажчиками повороту відповідного напрямку:

a)перед початком руху і зупинкою;

б)перед перестроюванням, поворотом або розворотом.

У разі відсутності або несправності світлових покажчиків повороту сигнали початку руху від правого краю проїзної частини, зупинки зліва, повороту ліворуч, розвороту або перестроювання на смугу руху ліворуч подаються лівою рукою, витягнутою вбік, або правою рукою, витягнутою вбік і зігнутою у лікті під прямим кутом угору.

Сигнали початку руху від лівого краю проїзної частини, зупинки справа, повороту праворуч, перестроювання на смугу руху праворуч подаються правою рукою, витягнутою вбік, або лівою рукою, витягнутою вбік і зігнутою у лікті під прямим кутом угору.

У разі відсутності або несправності сигналів гальмування такий сигнал подається лівою або правою рукою, піднятою вгору.

Подавати сигнал покажчиками повороту або рукою належить завчасно до початку маневру (з урахуванням швидкості руху), але не менш як за 50–100 м у населених пунктах і за 150–200 м поза ними. Припиняти їх варто негайно після його закінчення (подавання сигналу рукою слід закінчити безпосередньо перед початком виконання маневру). Сигнал забороняється подавати, якщо він може бути не зрозумілим для інших учасників руху.

За частиною другою статті 122 КУпАП за порушення правил використання сигналів поворотів передбачено штраф у розмірі 425-510 гривень.

Саме тому патрульні поліцейські Тернопілля закликають водіїв не допускати порушень – завжди включати світлові покажчики не залежно, є на дорозі інші автомобілі чи ні. Ці дії важливі не тільки для водіїв інших авто, але й для пішоходів, адже тоді вони будуть знати, куди рухається автомобіль.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.