Головна Безпека в місті Водії, будьте обачними: за технічну несправність світлових приладів авто вас можуть зупинити

Водії, будьте обачними: за технічну несправність світлових приладів авто вас можуть зупинити

Навіть якщо водії будуть чемними на дорогах та не порушуватимуть ПДР, патрульні все ж можуть їх зупинити, якщо побачать технічну несправність зовнішніх світлових приладів транспорту. Тож коли технічний стан вашого авто не відповідає нормам, штрафу вам не уникнути.

Так, минулоріч у Тернополі охоронці порядку помітили маршрутку без увімкнених фар ближнього світла. Як з’ясували патрульні, фари були несправними, однак чому водій не ввімкнув аварійну сигналізацію, а проводив й далі посадку пасажирів, він пояснити не зміг. Інспектори винесли водієві постанову за ч. 2 ст. 121 КУпАП (керування водієм транспортним засобом, який використовується для надання послуг з перевезення пасажирів, що має несправності).

До відповідальності притягнули тернопільські патрульні й водія, у якого не горів один з габаритних вогнів. Під час спілкування з кермувальником патрульні помітили, що він поводиться дивно. У нього була сповільнена мова і рухи, а також звужені зіниці, що вказувало на те, що чоловік перебуває під дією наркотиків. Окрім того, з рукава водія випав папірець із речовиною, схожою на наркотичну. Наркотики патрульні виявили і на передньому сидінні автомобіля. Полісмени склали протокол на чоловіка за керування автомобілем у стані наркотичного сп’яніння та винесли постанову за несправний лівий габарит.

Водіям варто знати, що технічний стан транспорту та обладнання повинні відповідати вимогам стандартів, що стосуються безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища, а також правил технічної експлуатації, інструкцій підприємств-виробників та іншої нормативно-технічної документації.

Згідно пункту 31.4.3 ПДР забороняється експлуатація транспортних засобів згідно із законодавством, якщо зовнішні світлові прилади:

a)кількість, тип, колір, розміщення і режим роботи зовнішніх світлових приладів не відповідають вимогам конструкції транспортного засобу;

б)порушено регулювання фар;

в)не горить лампа лівої фари в режимі ближнього світла;

г)на світлових приладах немає розсіювачів або використовуються розсіювачі і лампи, що не відповідають типу даного світлового приладу;

ґ)на розсіювачах світлових приладів нанесено тонування або покриття, що зменшує їх прозорість чи світлопропускання.

Примітки:

Мотоцикли (мопеди) можуть бути додатково обладнані однією протитуманною фарою, інші механічні транспортні засоби — двома. Протитуманні фари повинні розміщуватися на висоті не менше 250 мм від поверхні дороги (але не вище фар ближнього світла) симетрично до поздовжньої осі транспортного засобу і не далі 400 мм від зовнішнього габариту за шириною.

Дозволяється встановлювати на транспортних засобах один або два задні протитуманні ліхтарі червоного кольору на висоті 400 — 1200 мм і не ближче 100 мм до ліхтарів сигналу гальмування.

Увімкнення протитуманних фар, задніх протитуманних ліхтарів повинно здійснюватися одночасно з увімкненням габаритних вогнів і освітленням номерного знака (ближнім або дальнім світлом фар).

На легковому автомобілі і автобусі дозволяється встановлювати один або два додаткові немиготливі сигнали гальмування червоного кольору на висоті 1150 — 1400 мм від поверхні дороги.

Водіям варто знати, що за керування водієм транспорту, що має несправності системи зовнішніх світлових приладів (темної пори доби) чи інші технічні несправності, з якими відповідно до встановлених правил експлуатація його забороняється, передбачено штраф 340 гривень.

Тому правоохоронці Тернопільщини закликають водіїв бути ознайомленими із правилами дорожнього руху, аби потім не довелося платити штраф за несправне авто.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.