Головна Безпека в місті Водіям транспорту: не забруднюйте дороги, аби ваше недбальство не обійшлося ДТП

Водіям транспорту: не забруднюйте дороги, аби ваше недбальство не обійшлося ДТП

Неодноразово траплялися випадки, коли авто потрапляло в аварію, а водій серйозно травмувався саме через брудну трасу. Тому кермувальникам транспорту, який виїжджає з сільськогосподарських полів чи перевозить специфічні речовини, варто бути обережними та охайними, аби не створювати небезпечну ситуацію для учасників дорожнього руху.

Так, минулого року на Тернопіллі був випадок, коли авто потрапило в аварію, а водій серйозно травмувався саме через брудну трасу.

А позаминулого року до тернопільських патрульних надійшов виклик про те, що на вулиці За Рудкою вантажівка під час руху забруднила проїжджу частину. Поліцейські були неподалік, побачили, як з вантажівки на проїжджу частину висипаються відходи з кузова. Водій встиг забруднити орієнтовно 700 метрів дороги.

Ще одного неохайного водія запримітили тернопільські патрульні, який автомобілем КамАЗ під час руху забруднив проїжджу частину. Подія трапилася на вулиці Бродівській і на правопорушення інспектори відреагували миттєво. На кермувальника склали протокол за забруднення дорожнього покриття. Також водію виписали припис на прибирання даної ділянки дороги.

Відповідно до ч. 1 ст. 139 КУпАП, адміністративна відповідальність настає за вчинення таких діянь:

пошкодження автомобільних доріг, вулиць, дорожніх споруд, залізничних переїздів, трамвайних колій і технічних засобів регулювання дорожнього руху;

самовільне знімання, закриття чи встановлення технічних засобів регулювання дорожнього руху;

створення перешкод для дорожнього руху;

забруднення дорожнього покриття;

невжиття необхідних заходів щодо усунення вищевказаних шкідливих факторів та попередження інших учасників руху про небезпеку, що виникла;

невжиття заходів щодо заборони руху підвідомчих технологічних транспортних засобів, сільськогосподарської техніки і машин на гусеничному ходу автомобільними дорогами і вулицями, покриття яких може бути пошкоджене.

Відповідно до цієї статті пошкодження автомобільних доріг, вулиць, дорожніх споруд, залізничних переїздів, трамвайних колій, технічних засобів регулювання дорожнього руху —

передбачають штраф у розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин. Також передбачено штраф на посадових осіб, відповідальних за технічний стан, обладнання, експлуатацію транспортних засобів, утримання автомобільних доріг та вулиць у розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин.

Порушення, передбачені частиною першою цієї статті, що спричинили пошкодження транспорту, вантажів чи іншого майна, —

передбачають штраф у розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин. Передбачено й накладення штрафу на посадових осіб, відповідальних за технічний стан, обладнання, експлуатацію транспортних засобів, утримання автомобільних доріг та вулиць, у розмірі сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.