Головна Безпека в місті Водіям: не порушуйте правила паркування та ПДР, аби часом у вас не...

Водіям: не порушуйте правила паркування та ПДР, аби часом у вас не евакуювали авто

Якщо у водія зник автомобіль, це не завжди означає, що на авто зазіхнули крадії. Інколи ваш транспорт можуть евакуювати правоохоронці або ж інспектори з паркування за порушення ПДР чи недотримання правил паркування.

Із 2018 року правоохоронці почали діяти радикальніше по відношенню до водіїв, які залишають свої транспортні засоби в недозволеному місці.

Як приклад, навесні минулого року в Тернополі патрульні евакуювали на арештмайданчик автомобіль, який був припаркований із порушенням. Іномарка, яку виявили поліціанти, суттєво перешкоджала в’їзду-виїзду транспорту з приватної території. А власник авто був відсутній. Патрульні зафіксували порушення правил дорожнього руху за ч.3 ст. 122 КУпАП. При двох свідках інспектори склали акт огляду та тимчасового затримання авто.

Доволі непересічне порушення також весною зафіксував тернопільський патруль. Перехожі помітили автомобіль, який їздив по Театральному майдану, після чого водій «припаркувався» на центральній площі міста. Небайдужі містяни викликали поліцейських. На сусідній вулиці ніс службу піший патруль, який вирушив на виклик. Поліцейських зустрів заявник і вказав на водія-правопорушника, який залишив салон автомобіля. Побачивши патрульних, водій не ризикнув підходити до транспортного засобу, щоб не отримати штраф. Тільки порушник все ж не уникнув відповідальності, і поліцейські склали на кермувальника адмінматеріали за порушення ПДР та керування напідпитку. Автомобіль евакуювали на арештмайданчик.

Варто знати, що Закон щодо реформування сфери паркування транспортних засобів вступив у дію 27 вересня 2018 року. Відповідно до нього в Україні починають діяти нові правила зупинки, стоянки та паркування автомобілів. Поліція тепер має офіційний дозвіл евакуювати автомобілі, що перешкоджають руху транспорту.

Відповідно до нового закону, працівники поліції та інспектори з паркування можуть евакуювати автомобіль, якщо він:

перешкоджає дорожньому руху або безпеці;

розташований на проїжджій частині;

на залізничній чи трамвайній коліях; на пішохідних переходах чи перехрестях;

ближче 30-ти метрів від посадкових майданчиків;

ближче 10-ти метрів від виїздів з прилеглих територій;

якщо авто перешкоджає роботі комунальної техніки, або порушує схему паркування, блокуючи проїзд.

Також варто знати, що обставини, через які автомобіль евакуюють, мають бути зафіксувані на фото чи відео та у протоколі. Щоб правильно оформити штраф, патрульний поліцейський повинен зняти автомобіль з двох ракурсів із зазначенням координат, часу і дати. Якщо водій за цей час не з’явився, виписується квитанція, один екземпляр поміщається під «двірник», другий поштою відправлять порушнику. Транспортний засіб повернуть після сплати штрафу.

Штраф за порушення правил паркування складає від 255 до 1700 гривень. Сплатити хоча б 50% штрафу буде потрібно протягом 10 банківських робочих днів. Після цього на добровільну сплату водій має 30 днів. Якщо кермувальник це не зробив протягом 30 днів, постанову скерують до виконавчої служби для примусового виконання. Тоді доведеться сплатити вдвічі більше. Це стосується тих випадків, коли власника авто на місці не встановили.

Також нагадаємо: якщо після закінчення 10 хв. за місце для паркування не сплачено через паркомат або за допомогою смс, то інспектор може оштрафувати водія в 20-кратному розмірі години стоянки. Якщо водія немає, то інспектор за допомогою спеціального додатку до смартфону робить два фото автомобіля з інтервалом в 10 хв. і виписує штраф, залишивши квитанцію під “двірником” на лобовому склі.

Штраф за порушення правил зупинки-стоянки можна оплатити на місці лише банківською карткою за допомогою терміналу, який є в патрульних. Брати готівку інспекторам заборонено. Поліцейський видає чек в двох екземплярах. Один залишається в полісмена, інший передають тому, хто сплатив штраф.

Тому правоохоронці Тернопільщини закликають водіїв бути ознайомленими із законодавчими актами України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів, аби потім не довелося платити штраф за авто.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.