Головна Безпека в місті Водіям вантажівок: за зайві тонни вас можуть оштрафувати на чималу суму

Водіям вантажівок: за зайві тонни вас можуть оштрафувати на чималу суму

Водіям габаритного транспорту варто контролювати кількість вантажу, який перевозите. Бо за перевищення ваги, більшої від норми, вас можуть оштрафувати на суму, яка в декілька тисяч гривень.

Позаминулого року не пощастило автоперевізнику на Тернопільщині, якому виписали рекордний штрафи на 45,5 тис. євро за перевищення ваги майже вдесятеро. Водій фури їхав із вантажем вагою 200 тонн.

Довелося викласти чималу суму і двом підприємцям, які возили по дорогах вантажі, що перевищували встановлену законодавством норму з ваги. Чоловіки не мали дозволу на проїзд великовагового транспорту. Відповідно перевізників оштрафували на 25 тисяч гривень за перевищення норми вантажів.

Щорічні збитки, які завдаються дорожньому господарству внаслідок руйнування доріг, спричинених рухом великовагових транспортних засобів, складають – більш ніж 2 млрд. гривень. За дослідженнями Світового банку щорічні втрати ВВП країни внаслідок незадовільного стану автомобільних доріг складають 3-4% ВВП.

Відповідно до п.22 ПДР, маса вантажу, що перевозиться, і розподіл навантаження на осі не повинні перевищувати величин, визначених технічною характеристикою транспорту.

На сьогодні нормативними документами передбачено перевезення вантажів із загальною масою (разом з масою транспортного засобу) – не більше 40 т. При цьому в літній час на території України діє обмеження руху автомобілів загальною масою понад 24 тонни.

Додатково норми встановлено:

Для контейнеровозів – 44 т, для транспортних засобів, за встановленими Укравтодором та відповідними підрозділами МВС маршрутами до 46 т.

Крім того, вагові параметри контролюються і по навантаженню на вісі – для навантаження на одиночну вісь – 11 т, на здвоєну – 16 т, на строєну – 22 т.

На сьогодні законодавством та іншими нормативно-правовими актами передбачено відповідальність за здійснення перевезень вантажів понад дозволених нормативів та нараховується плата за проїзд автомобільними дорогами, яка розраховується за відповідною формулою (постанова КМУ від 27 червня 2007 р. № 879). У разі перевищення нормативу хоча б одного вагового або габаритного параметру:

до 10% – нараховується у подвійному розмірі;

на 10-40% – нараховується у потрійному розмірі;

більш як на 40% – нараховується у п’ятикратному.

За проїзд без дозвільних документів транспортних засобів, вагові параметри яких перевищують нормативні, передбачений адміністративний штраф у розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700 гривень).

Також варто знати, що перевезення вантажу дозволяється за умови, що він:

а) не наражає на небезпеку учасників дорожнього руху;

б) не порушує стійкості транспортного засобу і не утруднює керування ним;

в) не обмежує водієві оглядовості;

г) не закриває зовнішніх світлових приладів, світлоповертачів, номерних і розпізнавальних знаків, а також не перешкоджає сприйманню сигналів, що подаються рукою;

ґ) не створює шуму, не піднімає пилу та не забруднює проїзну частину і навколишнє середовище.

Саме тому правоохоронці Тернопілля закликають власників та водіїв вантажного транспорту не перевищувати нормативно допустимі параметри ваги, аби потім не довелося платити значний штраф.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.