Головна Безпека в місті Власники гужового транспорту і погоничі, будьте обережні під час їзди, щоб не...

Власники гужового транспорту і погоничі, будьте обережні під час їзди, щоб не травмуватись

Для людей, які керують гужовим транспортом, також існують Правила дорожнього руху. Знання ПДР захистить вас не тільки від зупинки з боку патрульних та штрафу, але й допоможе не втрапити в халепу.

Минулоріч у Шумському районі Тернопільської області необачність та зайва сміливість закінчилася для 71-річного селянина смертю. Чоловік віз гужовим транспортом тюки із сіном, на які виліз, щоб правити конем. Дідусь не втримався під час їзди та впав із воза. Від удару отримав травми, несумісні з життям, і помер ще до приїзду «швидкої».

Не пощастило й позаминулого року водію фіри на автодорозі Почаїв-Кременець, що на Тернопільщині. Водій іномарки розповів, що підвода вискочила на дорогу несподівано і шофер не встиг загальмувати. До слова, водій гужового транспорту був напідпитку. Внаслідок зіткнення фірман отримав рвані рани руки, до того ж лікарі підозрювали, що у потерпілого переломи гомілки. Чоловіка доставили у районну лікарню. Однак пацієнт не захотів лікуватися і через декілька годин втік з медичного закладу.

Згідно П. 7 ПДР, керувати гужовим транспортом та переганяти тварин по дорозі дозволяється особам, не молодшим 14-річного віку.

Окрім цього, згідно ПДР, до обладнання гужового транспорту та його руху є певні вимоги:

  • Гужовий віз (сани) повинен бути обладнаний світлоповертачами: спереду білого кольору, ззаду — червоного.
  • Для руху в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості на гужовому транспорті необхідно увімкнути ліхтарі: спереду — білого кольору, ззаду — червоного кольору, що встановлюються з лівого боку воза (саней).
  • У разі виїзду на дорогу з прилеглої території або з другорядної дороги в місцях з обмеженою оглядовістю водій воза (саней) повинен вести тварину за вуздечку, повід.
  • Перевозити людей гужовим транспортом дозволяється за наявності умов, які б виключали можливість перебування пасажирів за боковими та заднім габаритами транспорту.
  • Переганяти стадо тварин по дорозі дозволяється лише у світлу пору доби, при цьому залучається така кількість погоничів, щоб можна було направляти тварин якомога ближче до правого краю дороги і не створювати небезпеку та перешкод іншим учасникам дорожнього руху.

Особам, що керують гужовим транспортом, і погоничам тварин забороняється:

a) рухатися по автомобільних дорогах державного значення (за можливості рухатися автомобільними дорогами місцевого значення);

б) використовувати вози, не обладнані світлоповертачами, без ліхтарів у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості;

в) залишати на смузі відведення дороги тварин без нагляду та випасати їх;

г) вести тварин по дорогах з удосконаленим покриттям, якщо поруч є інші дороги;

ґ) переганяти тварин по дорогах у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості;

д) переганяти тварин через залізничні колії і дороги з удосконаленим покриттям поза спеціально відведеними місцями.

Варто пам’ятати, що згідно статті 127. КУпАП порушення Правил дорожнього руху особами, які керують гужовим транспортом, і погоничами тварин, – тягне за собою накладення штрафу від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі порушення, вчинені особами, зазначеними в частинах першій або другій цієї статті, які перебувають у стані сп’яніння,- тягнуть за собою накладення штрафу від восьми до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушення, передбачені частиною першою або другою цієї статті, що спричинили створення аварійної обстановки, – тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Саме тому правоохоронці Тернопільщини закликають власників гужового транспорту, погоничів бути обізнаними та обережними – під час їзди не наражати себе й інших людей на небезпеку.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.