Головна Безпека в місті Винуватець резонансної ДТП десять років уникав відповідальності

Винуватець резонансної ДТП десять років уникав відповідальності

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду Тернопільської області залишила без змін ухвалу Монастириського районного суду від 30 червня 2017 року стосовно Сергія В. Вироком цього ж суду від 30 березня 2006 року, В. визнано винним у порушення правил безпеки дорожнього руху, внаслідок чого загинула дівчина (ч.2 ст. 286 КК України).

Як було встановлено судом, 4 травня 2005 року, опівночі, 28-річний Сергій В. їхав автомобілем “Фольксваген пассат” по вул. Січових Стрільців м. Монастириська Тернопільської обл. Не врахувавши погодніх умов та обмежену через дощ видимість, він не вибрав небезпечну швидкість і при виникненні перешкоди на дорозі не загальмував. У результаті ДТП смертельно травмував Наталю Ч., яка з друзями поверталась із дискотеки. За висновками судово-медичної експертизи, на час аварії засуджений перебував у стані алкогольного сп’яніння середньої тяжкості.
Вироком Монастириського районного суду від 30 березня 2006 р., залишеним без змін ухвалою судової палати в кримінальних справах апеляційного суду Тернопільської області від 12 липня 2006 р., Сергія В. було засуджено до 4 років позбавлення волі з позбавленням права 2 роки керувати транспортними засобами.
Перебуваючи під домашнім арештом, засуджений порушив умови запобіжного заходу та покинув місце постійного проживання і, згідно з довідкою Монастириського відділення поліції Теребовлянського відділу поліції ГУНП у Тернопільській області, з 18 жовтня 2006 р. перебув у розшуку.
У своїй апеляції захисник засудженого, посилаючись на п.3 ч. 1 ст. 80 КК України, просив Сергія В. звільнити від відбування покарання, оскільки з дня проголошення вироку та набрання ним законної сили минуло понад 10 років. За цей час Сергій В. не був засуджений за ухилення від відбування покарання, не вчинив нового злочину, не притягувався до адміністративної відповідальності, що свідчить про втрату ним суспільної небезпеки.
На думку колегії, наведені обставини є надумані. Водночас, відповідно до ч. 3 ст. 80 КК України, якщо засуджений ухиляється від відбування покарання, перебіг давності зупиняється і відновлюється з дня його затримання або появи для відбування покарання, при цьому строки давності подвоюються.
Таким чином, колегія суддів прийшла до переконання, що апеляційна скарга захисника Сергія В. задоволенню не підлягає.
Прес-служба апеляційного суду Тернопільської області