Головна Безпека в місті Велосипедисти та пішоходи, носіть світловідбивачі, адже від цього залежить ваше життя і...

Велосипедисти та пішоходи, носіть світловідбивачі, адже від цього залежить ваше життя і здоров’я

Із багатьма водіями траплялися випадки, коли в темну пору доби перед ними на дорозі раптово «виростав» силует людини. Якщо пішохід чи велосипедист знаходиться на безпечній від авто відстані – нещасного випадку уникнути. Проте не завжди кермувальник встигає вчасно помітити перед собою людину, швидко зреагувати, через що неодноразово трапляються ДТП. Саме тому аби бути видимими для водіїв, варто носити світловідбивачі, або флікери, які відбиватимуть світло у сутінках.

Поліцейські Тернопільщини можуть назвати приклади декількох прикрих ДТП за цей рік, внаслідок яких постраждали пішоходи. Зокрема, неподалік обласного центру водій збив пенсіонера. За попередньою інформацією, чоловік йшов узбіччям дороги, штовхаючи велосипед. Зустріч із авто закінчилася смертю для пішохода.

Смертельно постраждав у ДТП ще один мешканець Тернопілля. Чоловіка на велосипеді збив водій, який здійснював обгін. Потерпілий велосипедист помер в автомобілі швидкої допомоги.

Неприємний випадок у темну пору доби трапився й нещодавно. Водій автобуса перед світанком збив чоловіка за межами пішохідного переходу.

Згідно з офіційною статистикою в Україні, наїзд на пішохода – найбільш поширений вид ДТП. При цьому чимало пригод трапляються тому, що в темряві пішоходи чи велосипедисти стають «невидимками» для водія. З ввімкнутими ближніми фарами водій зможе побачити людину лише з відстані 25-30 метрів. Але чи встигне він загальмувати? А особу, на одязі якої буде світловідбивач (флікр) водій помітить вже за 150-200 метрів.

Факти стверджують: в пішоходів, які мають на одязі світловідбиваючі елементи, на 85% менше шансів потрапити в аварію!

Згідно з Правилами дорожнього руху,велосипед повинен мати світловідбивачі (катафоти): спереду — білого, по боках — жовтогарячого, позаду — червоного кольору.

На жаль, в Україні слабо розвинута культура носіння світловідбивачів: флікр не купиш на касі супермаркету чи в найближчому кіоску, а для пішоходів-невидимок не передбачені штрафи. Але погляньмо на закордонний досвід:

в Фінляндії кожна дитина повинна мати на собі не менше 3-х світловідбиваючих елементів. З часу запровадження такої практики, у країні на 76% зменшилась кількість наїздів на дітей в темний час доби.

Майже у всіх країнах Євросоюзу водії зобов’язані мати у своїх авто жилети зі світловідбиваючими елементами та одягати їх у випадках раптових зупинок на дорогах в темний час доби.

В Іспанії навіть повії, які працюють на трасах, зобов’язані вдягати світловідбивачі жилети.

Найжорсткішим в цьому питанні певно є законодавство Естонії: там пішохід без флікра може бути оштрафований на суму до 200 євро!

Навіть у Білорусії штраф з пішохода-«невидимки» – 63 білоруських рублі (45 гривень).

Українцям варто знати, що існує багато видів світловідбивачів, які не тільки захистять пішохода й велосипедиста в темряві, а ще й зроблять більш стильним його зовнішній вигляд.

Підвіски закріплюйте на пасок, ґудзики (краще, коли їх кілька).

Значки можна чіпляти у будь-якому місці на верхньому одязі.

Нарукавні пов’язки та браслети можна одягати не лише на руки, а й на нижню частину штанів і шапку. Крім цього, краще їх чіпляти з обох боків.

Брелки прикріплюють до сумочок, які несуть у правій руці, ідучи назустріч автомобільному потоку. Рюкзак, відповідно, за спиною.

Світловідбиваючі нашивки та наклейки роблять зимовий одяг не лише теплим та зручним, але й безпечним.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.