Головна Безпека в місті Чи знають водії, що брудні номери – привід для штрафу

Чи знають водії, що брудні номери – привід для штрафу

Водіям варто бути обережними та слідкувати не тільки за дотримання ПДР, правил паркування, але й перевіряти на чистоту номерні знаки. За брудні номери патрульні можуть вас зупинити та оштрафувати, а відмовки, на кшталт «погана погода», «брудні дороги», «не помітив, що брудні», «не встиг помити» вам не допоможуть.

На Тернопільщині неодноразово траплялися випадки, що поліцейські зупиняли водіїв, адже виявляли забруднені номери. Наприклад, під пильне око патрульних позаминулого року в обласному центрі потрапив автомобіль BMW із брудним номерним знаком. Під час спілкування з кермувальником патрульні виявили в нього ознаки наркотичного сп’яніння. Правоохоронці запропонували чоловіку перевіритися у медзакладі, однак він відмовився. На порушника винесли адмінпостанову за ч. 6 ст. 121 КУпАП та склали адмінпротоколи ч. 3 ст. 130 КУпАП.

Подібні порушники траплялися поліцейським і раніше. Зокрема, тернопільські патрульні зупинили водія через забруднені номерні знаки. Коли полісмени підійшли до транспортного засобу, помітили, що кермувальник не зовсім адекватно поводиться. Це викликало в поліціантів підозру, що, можливо, чоловік знаходиться під впливом наркотиків. Водійського посвідчення чи інших документів чоловік при собі не мав. Після обстеження в обласному наркодиспансері, виявилося, що чоловік вживав марихуану та амфетамін.

Водіям варто знати, що через брудні номери патрульний може притягнути власника авто до адмінвідповідальності за статтею 121, ч. 6, п. 2.9. КУпАП (керування транспортом із забрудненим державним номером). При цьому при накладанні штрафу, патрульний зобов’язаний зафіксувати правопорушення на фотокамеру. Без знімка штраф недійсний.

Важливо, що за ч.6 ст. 121 КУпАП водії також мають сплатити штраф за:

✔керування незареєстрованим, неперереєстрованим транспортом;

✔керування транспортом без номерів / з номерними знаками, що не відповідають обов’язковим стандартам / з номерними знаками, що не відповідають автомобілю номера;

✔номера, що встановлені в неправильному місці;

✔номера, які чимось закриті;

✔перевернуті та неосвітлювані знаки.

Відповідно до закону, якщо символи номерного знака неможливо чітко визначити з відстані 20 метрів або ж забруднений лише один символ – номер вважається нечитабельним. Відповідно сплачується штраф.

При первинному порушенні статті, стягнення становитиме до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 170 гривень. Повторне недотримання правила протягом 1 року тягне за собою накладення штрафу в розмірі 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин з вилученням транспортного засобу.

Саме тому поліцейські Тернопільщини закликають водіїв бути обачними – дотримувати свій транспортний засіб у належному стані.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.