Головна Безпека в місті Пішоходи, будьте пильними – не забувайте, де переходити дорогу

Пішоходи, будьте пильними – не забувайте, де переходити дорогу

Чимало ДТП в Україні трапляються саме з вини пішоходів, які переходять проїжджу частину в недозволеному місці або на червоне світло. Така безвідповідальність людей у кращому разі обійдеться порушникам штрафом, а в гіршому разі може коштувати здоров’я і навіть життя.

Зокрема, минулоріч у Тернополі на вулиці Тарнавського життям поплатилася пенсіонерка за те, що переходила дорогу в недозволеному місці. Жінку збило авто і вона загинула на місці ДТП через травми, несумісні з життям.

Необережність коштувала життя і жителю Почаєва на Тернопіллі. Пенсіонер перетинав дорогу за межами переходу, де його збила машина.  Потерпілого доправили в лікарню, однак врятувати життя дідуся лікарям не вдалося.

Неприємний випадок трапився й поблизу Збаразького кільця в Тернополі. На проїжджу частину вийшов пішохід, який намагався перейти дорогу у недозволеному місці, хоча поряд був пішохідний перехід. За півхвилини йому вдалось створити декілька аварійних ситуацій, ризикуючи як власним життям, так і життям інших учасників дорожнього руху.

Штрафи для пішоходів в Україні передбачені статтею 127 Адміністративного кодексу. Цікаво, що згідно положень статті за декілька порушень передбачено лише один штраф – 51 грн.

✔ Непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху (регулювальник, світлофор);

✔Перехід дороги в недозволеному місці;

✔Перехід дороги безпосередньо перед автомобілем (раптовий вихід на проїжджу частину)

Якщо ж пішохід порушив правила в стані алкогольного сп’яніння, тоді штраф становитиме 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 136 грн.

Якщо перехід дороги на червоний призвів до виникнення аварійної ситуації, тоді, відповідно до статті 127 частини 4, на пішохода може бути накладено штраф у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 170 грн.

Якщо у порушника немає з собою документів, патрульні просять людину проїхати з ними до управління поліції для ідентифікації особи. Після того виносять постанову й передають її до суду, а суд визначає міру покарання. Порушник повинен заплатити штраф у 15-денний термін, інакше сума подвоюється. Якщо й після того штраф не буде сплачено, то борг уже стягуватиме виконавча служба.

При затриманні патрульні повідомляють про порушення й виносять постанову, в якій вказують дату, особисті дані порушника і який розмір штрафу передбачається. Важливо, що перш ніж оштрафувати, патрульні запитують, чому людина порушила правила дорожнього руху, і вже тоді вирішують, чи винести постанову, чи обмежитись попередженням.

Патрульні поліцейські Тернопільщини вкотре нагадують пішоходам бути обачними та відповідальними – переходити дорогу тільки по пішохідних переходах та на зелене світло, тим самим не піддавати себе та інших учасників дорожнього руху смертельній небезпеці.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.