Головна Безпека в місті Не порушуйте: коли поліціанти мають право зупиняти ваше авто ?

Не порушуйте: коли поліціанти мають право зупиняти ваше авто ?

Немало водіїв стикаються з тим, що патрульні поліцейські зупиняють їхні транспортні засоби. Саме тому потрібно знати, за яких підстав поліцейські мають право вас спинити, та розуміти, як поводитися, спілкуватися з Дорожньо-патрульною службою під час подібних випадків.

Згідно частини першої статті 35 Закону України є перелік підстав для того, аби ваше авто зупинили:

Водій порушив правила дорожнього руху;

Очевидні ознаки свідчать про технічну несправність транспортного засобу;

Поліцейський володіє інформацією про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення. Або якщо є інформація, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення;

Транспортний засіб перебуває в розшуку;

Необхідно опитати водія чи пасажирів про обставини вчинення ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;

Необхідно залучити водія до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху, або поліцейським, або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод;

На ділянці, куди прямує авто, обмежено чи забороно рух транспорту;

Спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;

Водій порушує порядок використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

Якщо вашу автівку вже спинили, поліцейський має право попросити водія пред’явити:

а) посвідчення на право керування транспортним засобом;

б) реєстраційний документ на транспортний засіб;

в) поліс (сертифікат) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів для перевірки.

Варто знати, що ці документи надавати в руки поліцейського не обов’язково, їх достатньо показати в розгорнутому вигляді. Вимога працівника поліції передати документи йому в руки – протиправна (абзац 2 ч. 2 ст. 16 ЗУ «Про дорожній рух»; підпункт «а» п. 2.4. ПДР). До того ж, перед тим, як пред’явити свої документи, водій має право висловити вимогу до працівника поліції пред’явити його службове посвідчення.

Водіям також потрібно пам’ятати, що ні в якому разі не бажано провокувати патрульних на конфлікт, ображати їх та тікати (!) Адже, згідно статті 44 Закону «Про Національну поліцію» передбачено, що поліцейський може застосовувати фізичну силу та спеціальні прийоми задля забезпечення особистої безпеки або/та безпеки інших осіб, припинення правопорушення чи затримання особи.

На жаль, серед українців є немало несвідомих водіїв, які поводяться всупереч діям патрульних. Зокрема, працівники патрульної поліції Тернопільщини пригадують немало випадків, коли кермувальники тікали від них.

Наприклад, близько двох місяців тому водій таксі, будучи напідпитку, втікав від поліцейських. Спершу патрульні зафіксували, що таксист порушив ПДР. На вимогу поліцейських зупинитися чоловік ніяк не відреагував і продовжив рух. Проте через декілька хвилин керманич таки зупинив авто і не знайшов кращого виходу, аніж втекти. Коли полісмени наздогнали та затримали горе водія, з’ясувалося, що той був напідпитку. При свідках порушник не захотів пройти огляд (освідування). На керманича патрульні склали протокол за керування в нетверезому вигляді за ч.1 ст. 130 КУпАП, протокол за ст. 122-2 КУпАП та постанову за ч.1 ст.126 КУпАП.

В іншому випадку поліцейські отримали орієнтування на автомобіль, яким незаконно заволоділи на одній із заправок. Полісмени виявили транспорт, схожий за описом на викрадений, на одній із тернопільських вулиць. Коли охоронці порядку підійшли перевірити машину, водій не зміг надати інспекторам документів на авто. Відповідно, патрульні затримали осіб та викликали на місце пригоди слідчо-оперативну групу.

Тому працівники Державтоінспекції закликають водіїв бути обережними – не порушувати Правила дорожнього руху та знати свої та права й обов’язки у випадку зустрічі з патрульною поліцією.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.