Головна Безпека в місті Водії, не йдіть на кримінал, їздячи з підробленими документами

Водії, не йдіть на кримінал, їздячи з підробленими документами

Користування фальшивими документами – серйозний злочин, за яким передбачена кримінальна відповідальність. Тож якщо патрульні поліцейські зупинять водія із «липовим» посвідченням, водійськими правами чи іншими документами, будь-які виправдання вам не допоможуть.

Так, минулоріч тернопільським патрульним на Привокзальному майдані попався кермувальник, який порушив Правила дорожнього руху. В ході спілкування з чоловіком патрульні помітили, що він був напідпитку. У встановленому законом порядку він відмовився від проходження огляду за допомогою алкотесту на місці зупинки авто та у медичному закладі. Окрім того, під час перевірки документів поліціанти виявили, що посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспорту мають явні ознаки підробки.

На Тернопільщині патрульні зупинили ще одного водія з підробними документами за порушення ПДР. Коли поліціанти почали перевіряти документи, чоловік поводився доволі підозріло. Фотографія на посвідченні не відповідала дійсності. Інспектор навмисне перепитав його дату народження, але водій почав плутатись, чим викликав ще більші підозри. Крім того, кермувальник перебував з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Водіям варто знати, що відповідальність за використання підробленого документа передбачено в частині 4 ст. 358 КК України – штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 850 гривень, арешт до півроку або обмеження волі до двох років.

Також вас можуть притягнути до відповідальності за вступ в злочинну змову з особою, що збуває підроблений документ (дві людини – група осіб), що передбачено частиною 3 цієї ж статті. Це порушення передбачає обмеження або позбавлення волі на строк до п’яти років.

Окрім цього, використання справжнього документа, який належить іншій особі (наприклад, чужого посвідчення), хоча і містить елементи обману, але за ч. З ст. 358 кримінальної відповідальності не тягне.

Відсутній даний склад злочину у тому разі, коли особа:

а) демонструє предмет, який лише із зовнішнього боку нагадує документ, але насправді таким не є (наприклад, пред’явлення обкладинки посвідчення замість посвідчення);

б) обманним шляхом використовуючи справжній документ, видає його за інший (наприклад, під виглядом посвідчення працівника міліції демонструється читацький квиток);

в) неправильно тлумачить зміст справжнього документа, що характеризується невизначеністю або неповнотою.

Правоохоронці Тернопільщини закликають мешканців області бути законослухняними – не підробляти та не їздити з фальшивими документами, аби потім не довелося нести кримінальну відповідальність.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.