Головна Безпека в місті Водії, не геройствуйте: спецсигнали можна встановлювати тільки та оперативний та спецтранспорт

Водії, не геройствуйте: спецсигнали можна встановлювати тільки та оперативний та спецтранспорт

Деякі водії використовують на своєму транспорті мигалки, сирени, щоб показати свою перевагу на дорозі, проїхати без заторів або з інших причин. Тільки кермувальникам не варто практикувати з «відерцями» на авто, адже таке бажання виділитися призведе лише до того, що вас зупинять патрульні за порушення законодавства.

Один із водіїв цьогоріч «попався» патрульним поліцейським Тернополя за те, що незаконно використовував спецсигнали. Екіпаж, патрулюючи влітку одну із вулиць міста, помітив автомобіль на іноземній реєстрації, водій якого використовував звукові сигнали під час руху. Коли поліціанти зупинили транспорт, чоловік розповів патрульним, що автомобіль нещодавно придбав, разом зі спецсигналами. Тільки відповідних документів на їх використання у мешканця не було. Полісменам нічого не залишалося, як скласти адмінпротокол та оштрафувати кермувальника.

Водіям варто знати, що відповідно до статті 122-5, порушення вимог законодавства щодо встановлення і використання на транспорті спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв тягне за собою накладення штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією пристроїв.

До спеціальних світлових сигнальних пристроїв належать ті, що мають змінну частоту світлових імпульсів. Їх можна встановлювати тільки на оперативні або спеціальні транспортні засоби.

А спеціальні звукові сигнальні пристрої – ті, що мають змінну основну частоту (за винятком охоронної сигналізації). Їх дозволяється встановлювати тільки на оперативний транспорт.

Згідно з постановою №176 від 22 березня, уряд встановив, що спецсигнали синього кольору можуть установлюватися за наявності дозволу, виданого уповноваженим органом МВС, виключно на таких транспортних засобах:

на транспорті, який використовується для пересування осіб, стосовно яких здійснюється державна охорона;

на транспорті МВС;

на транспорті Нацполіції;

на транспорті підрозділів безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у ЗСУ;

на транспорті Нацгвардії;

на транспорті податкової міліції;

на транспорті СБУ;

на транспорті Головного управління та підрозділів урядової фельд’єгерської служби;

на транспорті Держслужби спецзв’язку і захисту інформації;

на транспорті воєнізованих формувань;

на транспорті установ виконання покарань та слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби.

Також спецсигнали синього кольору можуть застосовуватися:

Національним антикорупційним бюро;

Держбюро розслідувань;

Управлінням держохорони;

Держприкордонслужбою;

підрозділами Державної спецслужби транспорту;

Держслужбою з безпеки на транспорті;

бригадами швидкої медичної допомоги;

службами інкасації та перевезення цінностей Нацбанку і банків України;

підрозділом відомчої охорони Нацбанку для виконання оперативних завдань.

Спеціальні світлові пристрої червоного кольору можуть установлюватися як додаткове обладнання виключно на транспорті патрульної поліції Нацполіції і відповідних підрозділів Нацполіції, на які покладено обов’язки із забезпечення безпеки дорожнього руху.

Спецсигнали червоного і зеленого кольорів можуть встановлюватися як додаткове обладнання виключно на транспортних засобах відповідних підрозділів Нацполіції і Управління держохорони, які здійснюють супровід осіб з охороною.

Саме тому поліцейські Тернопілля закликають мешканців області бути дисциплінованими – не «прикрашати» свій транспорт спец пристроями, адже за це вас можуть зупинити.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.