Головна Безпека в місті Водіям: транспорт без номерних знаків – порушення законодавства

Водіям: транспорт без номерних знаків – порушення законодавства

Власникам транспорту варто дотримуватися положень щодо правомірності використання номерних знаків та ні в якому разі не відчіпляти їх з авто. Якщо патрульні побачать авто без номерів, штрафу вам не уникнути.

Цікавий випадок минулоріч трапився у Тернополі – водій возив номерні знаки автомобіля у багажнику, бо боявся, щоб їх не вкрали. У чоловіка автомобіль на іноземній реєстрації, тому виготовити дублікати в Україні неможливо. Оскільки раніше водій мав прикрий випадок, що платив викуп, аби повернути номерні знаки, цього разу вирішив перестрахуватися. Таке пояснення кермувальника не влаштувало поліцейських, які зупинили авто. Оскільки керування автомобілем, у якого відсутні номерні знаки, є порушенням законодавства, власнику транспорту патрульні наклали штраф за ч.6 ст. 121 КУпАП.

Також минулоріч на Тернопільщині патрульні помітили автомобіль, який рухався по проїзній частині без номерних знаків. На вимогу поліцейських зупинитися, водій не відреагував і тільки додав газу. Порушник не впорався з керуванням та в’їхав у дерево, а правоохоронець, що сидів за кермом службового поліцейського авто , щоб уникнути зіткнення, скерував машину в сторону та заїхав в огорожу. При спілкуванні з поліцейськими у водія було помічено явні ознаки алкогольного сп’яніння. На кермувальника іномарки правоохоронці склали адміністративні матеріали згідно статтей 121, 124 та 130 Кодексу України про адміністративні правопорорушення.

Водіям варто знати, що керування транспортом без номерів за ч. 5 ст. 121 КпАП передбачає накладання штрафу від 170 – 255 гривень.

Пунктом 2.9в Правил дорожнього руху України водієві заборонено керувати транспортним засобом без номерного знака або з номерним знаком, що:

  • не належить цьому засобу;
  • не відповідає вимогам стандартів;
  • закріплений не в установленому для цього місці;
  • закритий іншими предметами чи забруднений, що не дає змоги чітко визначити символи номерного знака з відстані 20 м;
  • неосвітлений (у темну пору доби або в умовах недостатньої видимості) чи перевернутий.

Водіям також потрібно знати, що якщо ви загубили номерний знак (в тому числі, внаслідок природних стихійних явищ), чи у вас його вкрали, вам необхідно звернутися до найближчого територіального сервісного центру МВС для перереєстрації і отримання нових номерів.

Для цього необхідно звернутися з паспортом, копією ідентифікаційного коду, свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу та обов’язково потрібно привезти і сам автомобіль, оскільки послуга перереєстрації передбачає огляд транспортного засобу фахівцем Експертної служби.

Вартість послуги:

 

• для транспортних засобів усіх категорій вітчизняного виробництва та країн СНД або окремих агрегатів (із видачею номерного знака) –525,47 грн;

• для транспортних засобів усіх категорій іноземного виробництва або окремих агрегатів (із видачею номерного знака) —562,99 грн;

• для мототранспорту, причепів вітчизняного виробництва та країн СНД (із видачею номерного знака)- 420,31 грн;

• для мототранспорту, причепів іноземного виробництва (із видачею номерного знака)- 457,83 грн;

• для мопедів або окремих їх агрегатів становить (із видачею номерного знака) –302,63 грн.

Якщо дорогою вас зупинять патрульні – повідомте, що їдете на перереєстрацію ТЗ у Сервісний центр МВС.

Тернопільські правоохоронці закликають водіїв бути пильними – стерегти, не губити номерні знаки і тим паче не возити їх у багажнику, аби потім не довелося платити штраф.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.