Головна Безпека в місті Водіям на замітку: у житлових та пішохідних зонах обмежено проїзд автомобілів

Водіям на замітку: у житлових та пішохідних зонах обмежено проїзд автомобілів

У житловій та пішохідній зоні існує багато обмежень для руху транспорту. Саме тому кермувальникам потрібно знати, які саме заборони не варто порушувати, аби часом водія не оштрафували.

Непересічне порушення, свідками якого стало чимало жителів Тернополя, трапилося на головній площі міста. Водій виїхав на центральний пішохідний Театральний майдан та декілька хвилин на авто гасав по площі. Роз’їжджати по пішохідній зоні кермувальнику завадили патрульні, яких небайдужі містяни попередили про порушника. Коли прибули правоохоронці, водій був напідпитку, поводився неадекватно, а від освідчення на стан сп’яніння категорично відмовився. На кермувальника патрульні склали адмінматеріали за порушення ПДР та керування напідпитку.

Ще одну особу, яка також минулоріч під «алкоголем» вчинила порушення, поліцейські виявили на одній з центральних вулиць міста. Жінка, перебуваючи за кермом іномарки, виїхала на пішохідний тротуар, знісши огорожу. Інспектори патрульної поліції запропонували жінці пройти тест на вміст алкоголю в крові, проте у відповідь кермувальниця облаяла поліцейських та відмовилася від будь-яких дій. Патрульні були вимушені посадити жінку у службове авто та відвезти на проходження повної експертизи.

Водії повинні розуміти, що пішохідна зона — район міста або поселення, призначений виключно для пішоходів, де рух усіх або деяких видів автомобілів заборонений. Умовно-безтранспортна зона складається з окремих пішохідних елементів, а саме:

– пішохідні вулиці та площі;

– пішохідні бульвари;

– пасажі.

 

Водіям варто пам’ятати, що згідно з пунктом 26 ПДР, в пішохідну зону в’їзд дозволяється лише:

транспортним засобам, що обслуговують громадян і підприємства, які розташовані у зазначеній зоні, а також транспортним засобам, що належать громадянам, які проживають або працюють у цій зоні;

автомобілям (мотоколяскам), позначеним розпізнавальним знаком «Водій з інвалідністю», якими керують водії з інвалідністю або водії, які перевозять пасажирів з інвалідністю. Якщо до об’єктів, розташованих на цій території, є інші під’їзди, водії повинні користуватися лише ними.

Натомість житлова зона — дворові території, а також частини населених пунктів, позначені дорожнім знаком 5.31. В містах такі зони представлені затишними житловими дворами, утвореними групою житлових будинків.

Тому потрібно також знати, що водіям у житловій зоні забороняється:

транзитний рух транспортних засобів;

стоянка транспортних засобів поза спеціально відведеними місцями і таке їх розташування, яке утруднює рух пішоходів і проїзд оперативних чи спеціальних транспортних засобів;

стоянка з працюючим двигуном;

навчальна їзда;

рух вантажних автомобілів, тракторів, самохідних машин і механізмів (крім тих, що обслуговують об’єкти і громадян, виконують технологічні роботи або належать громадянам, що проживають у цій зоні).

Під час виїзду з житлової та пішохідної зони водії повинні дати дорогу іншим учасникам дорожнього руху.

Варто зазначити, що згідно КУпАП штраф за порушення зупинки, стоянки, заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками становить 255 грн.

Саме тому поліцейські просять мешканців Тернопілля бути уважними та обізнаними – знати, якому транспорту й за яких умов можна й не дозволено рухатися чи зупинятися у житловій і пішохідній зоні, та завжди дотримувати ПДР.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.