Головна Безпека в місті Водіям на замітку: обмежувачі руху встановлені не для того, аби їх нищити

Водіям на замітку: обмежувачі руху встановлені не для того, аби їх нищити

Не вулицях великих міст можна побачити різноманітні обмежувачі руху у вигляді болардів, півкуль, квадратів, шин, металевих палиць та ін., які встановлюють, щоби зробити пішохідні зони та проїжджі частини більш безпечними та вільними. Тільки деякі водії не можуть «помиритися» з нерухомою перешкодою та намагаються подолати її, не підозрюючи, що за псування обмежувачів передбачена відповідальність.  

Не пощастило новому боларду, який поставили минулоріч на вулиці Сагайдачного в Тернополі. Через короткий час після встановлення, з двох обмежувачів працював лице один. Інший пошкодив швидше за все вантажний автомобіль. Побачили ушкодження працівники, які здійснювали роботи із підключення болардів до електроенергії. Пошкодження були досить значними – від сильного удару пристрій нахилився приблизно на три сантиметри.

Позаминулого року дісталося й одному з бетонних півкуль, який розмістили на під’їздах до Театрального майдану. На вулиці Грушевського демонтований обмежувач лежав на дорозі, тож майдан став на певний час відкритим як для проїзду, так і для паркування.

Варто зазначити, що обмежувачі руху призначені, аби забезпечити безперешкодний прохід пішоходів тротуарами, які часто заблоковані автомобілями, а також унеможливити заїзд транспортних засобів на пішохідні зони. Бо ж проблема відсутності достатньої кількості місць для паркування часто змушує водіїв паркуватися на узбіччі дороги, виїжджаючи на тротуар.

Одними із новітніх обмежувачів є боларди – це автоматичні пристрої, призначені для обмеження в’їзду транспортних засобів, або резервування місць для паркування. Ці бар’єри вмонтовуються у дорожнє полотно і за сигналом з пульта перекривають проїжджу частину шляхом висувного елемента циліндричної форми. Також болардами називають чавунні або сталеві тумби, установлені на причалі в портах, до яких кріплять швартові троси судна. Верхня частина цих тумб закінчується виступом у формі гриба, або кільця.

Водіям варто знати, що згідно статті 124 КУпАП, порушення Правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна передбачає накладення штрафу в розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.

Відповідно до статті 128, порушення, передбачені частиною першою цієї статті, що спричинили пошкодження транспортних засобів, вантажів, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, — тягне за собою накладення штрафу від ста п’ятдесяти до ста вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Саме тому патрульні поліцейські Тернопільщини закликають водіїв бути обачними та не «наїжджати» на обмежувачі руху, аби потім кермувальникам не довелося відповідати за порушення.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.