Головна Безпека в місті Будьте обізнані: що може і не може вимагати від вас охоронець в...

Будьте обізнані: що може і не може вимагати від вас охоронець в магазині?

Оскільки чимало українців частенько ходять за покупками до супермаркетів, гіпермаркетів, інколи доводиться бачити, як охоронець зупинив одного із покупців, адже підозрює того у крадіжці. Часом на місці затриманого покупця випадково можете опинитися саме ви. Тому не завадить знати, які права і обов’язки мають охоронці.

Охоронець – це штатний працівник установи і у своїй роботі керується посадовою інструкцією. У її типовій формі йдеться: охоронник повинен попереджати і припиняти правопорушення на об’єктах, які охороняє, затримувати осіб, які намагаються незаконно вивезти (винести) матеріальні цінності з об’єкта або підозрюваних у здійсненні правопорушень.

Тільки затримувати когось персонал охорони може лише тоді, коли безпосередньо бачив крадіжку, або для припинення суспільної небезпеки. Якщо людина впевнена, що не винна, а охорона наполягає на факті крадіжки, то найкращий варіант – самому викликати поліцію. Крім того, варто попросити працівників магазину надати вам книгу скарг і пропозицій, та докладно описати в ній неправомірні дії.

Варто знати, що охоронці магазинів не мають права робити обшук та заглядати в ваші сумки. Навіть якщо «захисник» товару помітив крадіжку, перш за все він повинен викликати поліцію. До появи поліцейських охоронець може лише оглянути речі, тобто попросити вас викласти все із кишень та сумки на стіл, щоб виявити викраденні речі. Огляд повинен здійснюватися в присутності двох свідків. І головне, ви маєте добровільно погодитись на цю процедуру. Якщо ж ви відмовляєтесь показати наявні речі охоронцю, то огляд можуть здійснити тільки поліцейські.

Те ж стосується і поверхневого огляду, який проводиться з вашої добровільної згоди в присутності двох понятих, в освітленому місці. Потрібно пам’ятати, що поверхневий огляд без вашої згоди можуть проводити лише поліцейські.

Працівники охорони не мають права вилучати телефони, забороняти телефонувати, вимагати від вас пройти у кімнату для охорони. Охоронці ні якому разі не можуть застосовувати щодо вас силу, навіть якщо у них є будь яка підозра. Виняток – ви відкрито посягаєте на права інших людей. Саме тоді будь-хто, в тому числі охоронець, може застосувати до вас силу, аби зупинити правопорушення.

Вам можуть заборонити входити в магазин, або навіть вивести з крамниці у випадку, коли ви перебуваєте в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння або порушуєте громадський порядок. При цьому охорона магазину може вивести вас під руки за межі закладу, викликати поліцію чи приватних охоронців.

Цікаво, що Закон «Про охоронну діяльність» дозволяє приватній охороні застосовувати щодо вас силу та спеціальні засоби. Винятком є вагітні жінки, діти, неповнолітні, особи з обмеженими можливостями та з недоторканістю – до них фізична сила і спеціальні засоби використовуються лише при загрозі життю та здоров’ю інших осіб.

На Тернопіллі неодноразово траплялися випадки, коли охоронцям доводилося затримувати людей, адже «захисники» бачили, як особа «потягнула» той чи інший товар з закладу. Наприклад, в одному з магазинів області охоронець помітив, як жінка клала у сумки та в кишені продукти харчування. Разом із мешканкою на порушення пішла і її неповнолітня донька. Порушницю запросили до адміністрації. Там перевірили запис камер відеоспостереження, на яких було зафіксовано, як жінка краде продукти. Працівники супермаркету натиснули тривожну кнопку та за кілька хвилин на місце події прибув наряд реагування поліції охорони.

Цікавий випадок трапився і на одному з фермерських підприємств Тернопільщини. Пізно ввечері до фруктового саду господарства проник чоловік, який викопав саджанці вишні, а крадене повантажив на велосипед. Охоронець саду побачив чоловіка із викраденими деревцями. Порушник, зрозумівши, що його помітили, злякався, кинув двоколісник з краденими саджанцями та втік з місця злочину. Опісля пошуком порушника вже зайнялась поліція.

Правоохоронці Тернопільщини закликають мешканців краю бути пильними – знати свої права, якщо вас затримали охоронці, щось від вас вимагають, і найголовніше – не порушувати, перебуваючи у крамниці, супермаркеті та іншому об’єкті охорони. Бо тоді вам не оминути відповідальності за скоєне, а порушення прав ваших прав доводити буде важче.

Нагадуємо, що в Тернополі працює сайт http://bezpechne.community , призначений для комунікації громадян з поліцейськими. Тут ви можете повідомити поліцію про небезпечні місця свого району та отримати фахову правову консультацію. Звертаємо вашу увагу,що сайт не є аналогом 102 та призначений для вирішення неоперативних питань.