Головна Політакценти Скільки коштів виділять на дороги Тернопільщини залежить від місцевих народних депутатів

Скільки коштів виділять на дороги Тернопільщини залежить від місцевих народних депутатів

Скільки коштів отримає Тернопільська область на ремонт доріг залежить від народних обранців, які працюють у Верховній Раді. Саме вони повинні відстоювати та лобіювати інтереси Тернопілля, залучаючи таким чином кошти в область. На цьому наголосив голова Комітету з питань транспорту Верховної Ради України  Ярослав Дубневич під час виїзного засідання, яке відбулося у Тернополі. На заході обговорили проблеми дорожнього господарства Тернопільської області, автомобільних перевезень, залізничного та авіаційного сполучення.

Тернопільщина налічує п’ять кілометрів доріг. На їхній ремонт область цього року отримала всього лиш 70 мільйонів гривень, що набагато менше від сум, які виділили сусіднім областям. Під час спілкування з журналістами голова Комітету Ярослав Дубневич зазначив, що зараз готуються ще дві постанови про розподілення коштів з держбюджету у розмірі майже п’ять мільярдів гривень. І те скільки коштів виділять на дороги Тернопільщини залежить від народних депутатів від Тернопільщини у Верховній Раді.

«Ми зібралися в Тернополі, щоб серед проблемних питань розглянути також питання щодо недостатності фінансування області, – сказав голова Комітету з питань транспорту Верховної Ради України  Ярослав Дубневич. – Кошти, виділені Постановою попереднього уряду – це були перші транші з держбюджету. Зараз готуються ще дві Постанови на суму приблизно 4,9 мільярдів. Сподіваємось, що потужна команда нардепів від Тернопільщини, Львівщини, Івано-Франківщини стане доброю лобістською командою, щодо залучення коштів першочергово на західну Україну. Нам важливо, щоб насамперед кошти, які були закладені в держбюджеті, мінімально використовувалися на ямковий ремонт, бо він не дає доброго результату, а щоб їх першочергово направляли на середньо-поточний і капітальний ремонти доріг. Перед засіданням ми виїжджали оглянути проведення середньо-поточного ремонту із застосуванням холодного ресайлінгу на виїзді з Тернополя до Кременця. Показово, що ці роботи проводить тернопільська фірма, і радію, що українські компанії мають сучасне обладнання, і можуть проводити якісний дорожній ремонт.».

Яких результатів очікує область від проведення цього виїзного засідання озвучив голова облдержадміністрації Степан Барна.

«Ми просимо, щоб Комітет підтримав ініціативу ТОДА по відрахуванню 50% від перевиконання по митному збору, і спрямувати ці кошти на ремонт доріг, – сказав керівник області. – У нас вперше за останні 5 років відбулося перевиконання по митному збору 100 мільйонів гривень. Просимо також об’єктивного підходу при розподілі бюджетних коштів на ремонт доріг. Щоб не було ситуацій коли на Івано-Франківську область, де 2,5 тисяч кілометрів доріг виділили 400 мільйонів гривень, а на Тернопільську область, де 5 тисяч кілометрів доріг – 70 мільйонів гривень. Зазначу, що Тернопільщина не залишається осторонь процесу. Ми задекларували і принципово домовилися з членами Комітету, що беремо участь у співфінансуванні. За рахунок державної субвенції на місцеві дороги цього року ми спрямовуємо 70 мільйонів гривень і на ремонт доріг в Тернополі біля 8 мільйонів гривень.».