Головна Політакценти Мільйонні депутати, або як агітувати за бюджетний кошт

Мільйонні депутати, або як агітувати за бюджетний кошт

svarky-groshi-golСorruptUA.org вирішив розібратись у питанні, що це за депутатські фонди, з яких джерел вони мають фінансуватися і як функціонують в різних містах України.

Виявляється, існування депутатського фонду не є чимось новими та незвичним. В деяких місцевих радах депутати створюють ці фонди (не тільки депутати, а й міські голови) і використовують кошти місцевих бюджетів «для виконання своїх повноважень». При тому, що в місцевих радах затверджені і діють десятки цільових програм за всіма напрямками життєдіяльності територіальної громади. Але все ж в деяких ради створюють саме депутатські фонди.

Директор з розвитку «Інтерньюз-Україна» та експерт з виборчого права Євген Радченко стверджує, що депутатські фонди діють на цілком законних підставах, які визначені Законом України «Про місцеве самоврядування». Такі фонди діяли раніше. Практика існування таких фондів поширена й за кордоном, але в бідних та азіатських країнах. В європейських країнах практика трошки інакша: до депутата звертаються, а він потім організовує отримання коштів з бюджету, а не прямо розпоряджається. Це робиться для того, аби уникнути корупції.

Євген Радченко переконаний, що «створення і функціонування таких депутатських фондів – це потенційна небезпека корупції. Адже там, де депутат, обрана особа, може одноосібно розпоряджатись певним фондом, то ця норма є в принципі корупціогенною. Все залежить виключно від добросовісності конкретного депутата. Проблема також є в тому, що ці кошти невідомо за якими критеріями витрачаються. Депутат може витрачати чужі гроші на власний розсуд».

Він зауважив, що питання щодо корупціогенності норм законодавства, які не забороняють створенню таких фондів, неодноразово піднімалась. «Однак ця норма вигідна і добросовісним місцевим депутатам, і недобросовісним. Недобросовісні крадуть, а добросовісні допомагають. Тому ні в кого рука не піднімається цю систему зламати», наголосив Євген Радченко. Хоча, вірогідно, після конституційних змін, змін виборчого законодавства, дійдуть руки до закону про місцеве самоврядування.

«Треба застерегти обранців, що ті депутати, які планують балотуватись до ради на місцевих виборах, не надумали витрачати ці гроші з депутатського фонду під час виборчого процесу. Інакше їх дії будуть підпадати під поняття підкуп виборців. А в разі, коли ці дії здійснені за попередньою змовою та ще й групою осіб, то це до 12 років (ув’язнення)», наголосив експерт.