Головна Політакценти З чим проблеми у Барни розповіли столичні експерти

З чим проблеми у Барни розповіли столичні експерти

Столичне видання Деловая столица склало рейтинг голів обласних державних адміністрацій. Тернопільщина не є в лесятці лідерів, але і за багато років не пасе задніх. Степану Барні вдалося вивести область в розряд “хорошистів” із 13 місцем у рейтингу.

На думку експертів у Барни проблеми з трудовими ресурсами.

Сумна статистика була оприлюднена на липневому засіданні колегії Тернопільської ОДА. За словами головного податківця області Ігоря Комендата, “50% працездатного населення не отримує офіційно ні копійки доходів, і вже не перший рік”. Головна причина того, що жителі області воліють заробітчанство чи тіньову зайнятість, – з традиційно низькою офіційною зарплатою. Багато років поспіль Тернопільщина є антилідером за цим критерієм; за результатами півріччя середньомісячний розмір зарплати склав 3440 грн., за сім місяців – 3523 грн., також останні місця серед усіх регіонів. Крім того, область займає передостаннє місце за динамікою кадрів і входить в трійку регіонів з найбільшим процентним відношенням працівників, які перебувають у неоплачуваних відпустках.

 

Також на невисоке місце в рейтингу губернатора Степана Барни (-8,5 бала) вплинуло потрапляння регіону в четвірку відстаючих за обсягом освоєних капітальних інвестицій на одного жителя і по динаміці сфери послуг, в п’ятірку – з найбільшим відтоком прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу) на душу населення і які допустили найвищий рівень бюджетних боргів перед підприємствами ЖКГ. А головні приводи для гордості – вперше отримане лідерство серед регіонів з найменшою смертністю дітей у віці до одного року (4,31 на тисячу народжених живими), друге місце за гендерною співвідношенню зарплат, потрапляння в четвірку регіонів з найменшими боргами по зарплаті (в перерахунку на одного працівника) і в п’ятірку – по динаміці промисловості” – йдеться у характеристиці області.