Головна Політакценти Деревляний розповів коли піде з посади

Деревляний розповів коли піде з посади

Щоб запустити процес відновлення роботи тернопільського аеропорту необхідно виготовити державний акт на земельну ділянку, на якій він розташований. Щоб його виготовити необхідно було виміряти точну площу та погодити її межі з іншими суб’єктами. Після цього було підготовлено рішення обласної ради «Про надання Тернопільському обласному комунальному підприємству «Фірма «Тернопільавіаавтотранс» дозволу на вилучення з користування частини земельної ділянки». Цей проект рішення винесли на розгляд чергової сесії облради, що відбулася 31 травня. І він викликав у депутатів багато запитань. Обговорення тривало майже годину.

Депутати мали дати дозвіл вилучити дві ділянки: 5, 5475 га – під будівлями та спорудами, що належать державному підприємству «Тернопільське державне авіаційне підприємство «Універсал-Авіа» та 2,5168 га – під дорогами загального користування. А другим пунктом голові ОДА доручали внести зміни до розпорядження від 23 березня 2015 року, уточнивши орієнтовну площу земельної ділянки з 169,85 гектарів на 169,0832 гектарів. Фракція «Свободи» внесла пропозицію, щоб 5 гектарів землі не вилучати з користування. У результаті проведених геодезистами замірів з’ясувалося, що загальна площа аеропорту зменшилася на 0,767 гектарів. Депутатам заступник голови облради Василь Деревляний пояснив, що за словами фахівців – може бути така похибка. Тому другим пунктом й просять голову ТОДА внести зміни у раніше дане розпорядження. Крім того, він зазначив, що 2,6202 гектари землі віддадуть інвестору, який погодиться виконати необхідні ремонтні роботи: відремонтувати злітну полосу, приміщення аеровокзалу, почистити шви між плитами, обгородити територію аеропорту тощо.

В процесі обговорення проекту рішення один з депутатів запропонував продати з аукціону понад два гектари землі, а ще висловив припущення, що цей проект голосують «за домовленістю».

«Це одне з найскладніших і не до кінця прозорих рішень, – сказав Віталій Фидрин із фракції «Об’єднання «Самопоміч». – 2, 62 гектари буде віддано комусь за якісь послуги. Про аукціон мова не йде. Про якого ми зараз інвестора говоримо? Для відновлення роботи аеропорту потрібні багатомільйонні доларові вливання. Таку людину я називаю інвестором і саме його ми будемо вітати на Тернопільщині з хлібом і сіллю. А в нас йде мова про те, щоб передати якимось шляхами 2, 62 гектара землі. Орієнтовна вартість сотки дві тисячі доларів. Можна цей процес зробити прозорим, через аукціон? А вилучені з продажу кошти направити на необхідні ремонтні роботи? Але про це зараз мова не йде – питання заговорюють. Три години я був свідком, як двоє очільників обмінювалися репліками, а коли рішення дійшло до голосування, то голосували однаково. Маю припущення, що і за це рішення в сесійній залі домовилися. Тому, шановна громадськість, менше уваги звертайте на те, хто що говорить, а більше на те, хто як голосує.».

На це Василь Деревляний зазначив, що якщо хтось має сумнів щодо законності прийнятих рішень, то може звертатися до правоохоронних органів. Також заявив, що якщо правоохоронні органи доведуть нечесність стосовно конкретно цього рішення, то він напише заяву на звільнення з посади.

«Не хочу слухати цих популістських заяв, – сказав Василь Деревляний. – А офіційно заявляю: якщо хтось побачить і мені докаже, що це питання було зроблено нечисто, я напишу заяву, і я з цієї посади піду. Але якщо підозра не справдиться, то депутат має вийти сюди ще раз, тому що з цієї трибуни цей пан вже принизив апарат, коли сказав що три рішення не пройшли через комісію не дивлячись на те, що голова цієї комісії підписала протоколи. Через те прошу, якщо є подібні заяви, звинувачення, ще раз кажу: є силові структури – перевіряйте. Але чомусь ви не взялися за цю роботу, не пішли погоджувати межі зі всіма, а робив це я і Михайло Пінь. Чому до сьогоднішнього року не могли погодити ні з ким меж? Тому що весь час стояло питання забрати 153,99 га, і щоб там ніколи не було державного акту. І сьогодні отака спекуляція знову, що давайте займатися 0,33 сотих, 0,6 сотих, а втратимо 153 гектари. Давайте зробимо державний акт на 153 гектари. До речі, в статуті аеропорту є пункт, що він має право заключати угоди по інцест-проектах і так далі. Що стосується інших грошей. Наразі потрібно зробити ці роботи, щоб нам дали сертифікат на відкриття аеропорту. Ніхто сьогодні не прийде погасити заборгованість, нам треба самим це зробити. А далі будемо новий проект втілювати завдяки інвесторам, які сьогодні питають: «Де державний акт? Де зняття заборгованості?». Новий термінал коштує 80 мільйонів гривень. І через Кабмін ми дійдемо і до нового терміналу, але сьогодні треба зробити ці вимоги. І ми зробимо їх, навіть якщо один, двоє чи троє не хочуть цього, тому що в Тернопільській області має бути аеропорт.».