Головна Події Тернопільські рятувальники тренувались гасити пожежу на нафтобазі

Тернопільські рятувальники тренувались гасити пожежу на нафтобазі

4 травня у Тернополі рятувальники провели планові тактико-спеціальні навчання в резервуарному парку ПАТ «Тернопільнафтопродукт», де відпрацювали алгоритми дій пожежно-рятувальних підрозділів під час гасіння пожежі резервуару з нафтопродуктами. Захід організували з метою вдосконалення навиків організації та тактики гасіння пожеж і ліквідації надзвичайних ситуацій на об’єктах із зберіганням легкозаймистих горючих рідин, а також для досконалого вивчення об’єкту, щоб у разі реальної загрози зреагувати з найвищою ефективністю.

Згідно тактичного задуму навчань, внаслідок порушення правил пожежної безпеки при проведенні газозварювальних робіт під час ремонту резервуару ємкістю 3 тис.м.куб виникла пожежа. Про подію адміністрація об’єкту повідомила до Служби порятунку, за номером 101. До прибуття професійних вогнеборців члени добровільної пожежної дружини нафтобази, за допомогою мотопомпи, спрямували воду на охолодження палаючого резервуару та захист обладнання й технологічного устаткування, а також організували евакуацію автотранспорту з небезпечної зони.

За кілька хвилин після виклику за вказаною адресою почали прибувати пожежно-рятувальні підрозділи Тернопільського гарнізону. Всього на навчаннях було задіяно 46 чоловік особового складу, 8 одиниць техніки Управління ДСНС та пожежний поїзд станції Тернопіль.

Рятувальники оцінили обстановку, розгорнули штаб пожежогасіння, встановили автоцистерни на вододжерела, проклали рукавні лінії для подачі вогнегасних засобів до палаючого та сусідніх резервуарів. Під час тренувань були створені умови, максимально наближені до реальних. Бійці ДСНС показали високий рівень професіоналізму у тактиці боротьби з вогнем, а техніка і засоби пожежогасіння працювали на максимальній потужності. З усіх боків на охолодження резервуару зі стволів подавали воду, а в «осередок пожежі» за допомогою спеціальних піногенераторів – сотні кубометрів піни. Професійно проведена пінна атака допомогла приборкати умовну пожежу.

Керівник навчань, заступник начальника Управління з реагування на надзвичайні ситуації полковник служби цивільного захисту Юрій Берестецький зазначив, що особовий склад з поставленими завданнями, в цілому, впорався, комплекс запланованих заходів був відпрацьований у повному обсязі. Також він наголосив: «Питання пожежної безпеки на підприємствах, де зберігаються легкозаймисті горючі рідини особливо гостро постало після масштабної пожежі на території нафтобази у Васильківському районі на Київщині, яка виникла у червні 2015 року та призвела до людських жертв та значних матеріальних втрат. На сьогодні проведення такого роду тренувань є складовою успішного запобігання надзвичайним ситуаціям та необхідне не лише працівникам пожежно-рятувальної служби, а й представникам влади на місцях та власникам об’єктів. Переконаний, що спільними зусиллями можна звести до мінімуму ризик виникнення надзвичайних ситуацій та мінімізувати їх наслідки, у разі якщо все ж запобігти їм не вдалось».