Головна Новини Ігор Гуда: «Держава має допомогти українцям із впровадженням енергоефективних технологій, особливо в...

Ігор Гуда: «Держава має допомогти українцям із впровадженням енергоефективних технологій, особливо в зимовий період”

В Україні зросли тарифи на гарячу воду та опалення на 77,2%, у порівнянні з серпнем минулого року, про це свідчать дані Держстатистики. Розмір мінімальної зарплати підвищився лише на 232 гривні. Позбутись комунального рабства і стати енергонезалежною Україна може тільки тоді, коли належну увагу керівництво країни приділить заходам енергоефективності, вважає директор будівельної компанії “Креатор-Буд” Ігор Гуда.

Оскільки «Креатор-Буд» йде в ногу з часом і, керівництво компанії, розуміє нинішні потреби мешканців, зводить сучасні будинки, переймаючи новітній європейський досвід. В нових будинках «Креатор-Буду» впроваджені енергоощадні технології, таким чином мешканці зможуть значно менше платити за тепло та електроенергію. На думку директора «Креатор-Буду» Ігоря Гуди, модернізувати потрібно також старі будинки, школи, садочки, лікарні та решту важливих стратегічних об’єктів.

— Раз вклавши кошти в підвищення енергоефективності, країна в майбутньому не тільки зекономить мільярди, а й людям буде легше жити та сплачувати рахунки за комунальні послуги. Провести енерго- та тепломодернізацію в старих будинках — надзвичайно складно і затратно, але це в майбутньому дозволить зекономити й витрати будуть виправдані. З новими будинками — простіше. “Креатор-буд” зараз використовує передові технології у будівництві, що допомагає скоротити, скажімо, споживання газу на 30%, — зазначає Ігор Гуда.

Що ж до старих будинків, шкіл, лікарень та інших стратегічних об’єктів, як говорить Ігор Гуда, тут в першу чергу слід замінювати вікна, труби, котли, а також утеплювати фасади для того, щоби втрати тепла були мінімальними. Якщо ж говорити про роботу підприємств, то, на думку Ігоря Гуди, на них реально та економічно доцільно впроваджувати енергоощадні технології.

— Ми переконались на своєму досвіді, що витрачаючись раз, купуючи енергоефективні прилади, ми економимо значно більше, тобто в результаті ми у виграші. Як жоден підприємець не хоче працювати собі в збиток, так само українці не повинні жити в борг. В рахунках за комунальні послуги, які отримують українці, мають бути значно менші цифри. Звісно, з таким рівнем заробітних плат, який є в Україні, люди самі не зможуть провести заходи для підвищення енергоефективності, тому це завдання влади. Українцям зараз потрібна реальна допомога – як субсидії, які разово вирішують проблему так і допомога в ефективному та раціональному використанні енергії, допомога в модернізації помешкання кожної сім’ї, — коментує Ігор Гуда.

У світі заходи енергозбереження активно почали впроваджувати ще в 70-х роках минулого століття. До України розуміння про необхідність таких кроків прийшло лише нещодавно. Впровадження енергоефективних технологій  це значне скорочення комунальних витрат для пересічних українців, для країни це  економія ресурсів, підвищення продуктивності, для екології — обмеження викиду парникових газів в атмосферу, для енергетичних компаній — зниження витрат на паливо і необґрунтованих витрат на будівництво