Головна Новини Чим небезпечні травневі гриби?

Чим небезпечні травневі гриби?

На сьогодні в Тернопільській області, на щастя, ще не зареєстровано жодного випадку отруєння грибами. У 2015 році було зареєстровано 3 випадки з 3-ма потерпілими у Ланівецькому та Збаразькому районах.
Отруєння грибами відмічаються круглорічно. Спочатку люди, на жаль, отруюються грибами, які збирають в лісі, а потім можливе отруєння вже консервованими заготовками. Проте, грибні отруєння не завжди виникають, якщо вживати грибні страви. Основними причинами є незнання населенням їстівних і отруйних грибів, неуважність при зборі грибів, невміла або неправильна кулінарна обробка їстівних або умовно-їстівних грибів, а також придбання їх на стихійних ринках. Причинами отруєнь можуть бути й інші фактори, зокрема, місце збирання, вік грибів.
Гриби мають властивість накопичувати не лише радіацію, але і солі важких металів, токсини, пестициди тощо. Тому яким би гарним не був гриб на узбіччі траси – зрізати його не можна! Не можна збирати гриби в радіусі 500 метрів від великих доріг, оскільки вони «багаті» свинцем і іншими важкими металами. Також і в радіусі 5 км від заводів і фабрик – в таких районах гриби, як правило, можуть містити навіть ртуть.
Молоді гриби містять значно більше поживних речовин, ніж старі. Перезрілі гриби – це зіпсований білок. Про зіпсованість гриба говорить великий розмір, м’якість, відсутність еластичності. Такими грибами можна нашкодити організму. Білок грибів дуже важко піддається перетравленню, адже схожий з білком, який утворює панцир жуків, крабів, креветок – хітин. Їх відносять до продуктів, які важко перетравлюються, тому не рекомендується вживати гриби малолітнім дітям, людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, вагітним та особам похилого віку.
Отруєння грибами дуже часто мають «сімейний» характер. Симптоми отруєнь розвиваються в проміжку часу від 30-ти хвилин до 24-х годин, дуже рідко через 2-3 доби. Отруєння грибами протікають набагато важче, аніж інші харчові отруєння, й нерідко ускладнюються вживанням алкогольних напоїв. Основною причиною смертних випадків є, як правило, пізнє звертання за медичною допомогою у медичні заклади.
Також наголошуємо, що ніяких простих, швидких і надійних методів визначення їстівних і отруйних грибів не існує. Вважають, що головка цибулі, зварена нібито з отруйним грибом, повинна почорніти або почервоніти. Колір змінюється під дією ферменту тірозинази, а він міститься в їстівних і в отруйних грибах. Твердження, що срібло темніє у відварі з отруйними грибами теж невірне, адже така ж реакція проходить і з їстівними грибами, де срібло реагує на амінокислоти, які включають в себе білок грибів. Це стосується і того, що нібито черв’яки і личинки їдять лише їстівні гриби.
Для того, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами рекомендуємо:
1. Краще вживати штучно вирощені печериці, гливи, що реалізують в магазинах або ж на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль. Не купляти грибів, що продають вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках.
2. Якщо Ви все ж таки відправились до лісу збирати гриби, необхідно знати наступне:
– ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте, і якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, то краще його позбутися;
– не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу промислових підприємств, шосейних і залізничних доріг, сміттєзвалищ, тому що вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини в т.ч. солі важких металів;
– не беріть до рук отруйні гриби та не збирайте гриби, які ростуть поруч з отруйними;
– не збирайте гриби в поліетиленові пакети;
– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
– не вживайте сирих грибів;
– якщо не вдалося одразу їх приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;
– перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити декілька разів у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;
– готові страви з грибів не слід довго зберігати, а вживати їх в день приготування або зберігати до наступного дня (не більше!) в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;
– не давайте грибів малолітнім дітям, вагітним, жінкам, що годують груддю та людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, галюцинації) негайно звертайтесь за медичною допомогою!