Головна Новини У Тернополі представники фірм побилися на аукціоні

У Тернополі представники фірм побилися на аукціоні

26 серпня на ТБ «Тернопільська агропромислова біржа» відбувся аукціон лісоресурсів IV кварталу 2016 року. На торги виставлено 5033 кубометри деревини. Окрім четвертого у лотах розмістилася і деревина ресурсів третього кварталу, так як на час червневого аукціону тривала заборона всіх рубок, окрім головного користування. У торгах взяли участь 123 представники деревообробних підприємств Тернопільщини та інших регіонів нашої держави.
Перед торгами аукціонним комітетом вирішено не обмежувати кроки під час проведення аукціону, незважаючи на ажіотаж на пиловник дуба та очікування продавцями підвищення стартової ціни у рази. Хоча, як заявили представники держпідприємств, на нижніх складах і досі простоює деревина ресурсів ІІ і ІІІ кварталів, яку виграли, але не вибрали представники деяких деревообробних підприємств через її високу ціну, яка сформувалася на попередніх аукціонах. Разом із тим, через її завищену ціну, її нікуди збути. Як зауважив т.в.о директора ДП «Кременецьке лісове господарство» Олександр Войтюк, середньостатистичний громадянин не зможе дозволити собі купити для будівельних потреб пиловник дуба по ціні 10 тисяч гривень за кубометр. Та й спрямувати дану деревину для переробки у власних цехах, за словами головного інженера ДП «Чортківське ЛГ» Олександра Семанчука, у кінцевому результаті буде лише збитковим для підприємства. Власне, це і є причиною того, чому під час попередніх аукціонів обмеження таки діяли. Такий крок з боку продавців давав їм можливість залишати ціну на пиловник дуба на рівні середньої.

До слова, на торги було запрошено представників Тернопільського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, аби вони дали своє бачення того, що робити в таких обставинах лісовим господарствам. Адже по суті в законодавстві не прописано, як діяти державним підприємствам, аби не склалася подібна ситуація з завищенням ціни деревини, вартість якої дорівнює, а інколи й перевищує європейську ціну. Разом із тим, потрібно замислитись над тим, яка рентабельність тих підприємств, які можуть собі дозволити купити деревину за такою ціною. До слова, президент ТБ ТАПБ Олександр Коровкін поінформував, що давав запит на адресу однієї з фірм, через яку, власне, і постійно складається така ситуація на аукціонних торгах тернопільської біржі, яку продукцію вона виготовляє та за якою ціною реалізовує, на що представники даної фірми відмовились давати відповідь, спираючись на те, що це є комерційною таємницею. Та й у Положенні про реалізацію деревини не вказано, чим керуватися, якщо ціну фактично штучно піднімають одна-дві фірми, які в кулуарах можуть домовитися про такі спільні дії, та в результаті залишити без жодного кубометра представників малого і середнього бізнесу. Звичайно, аукціон створено для того, аби той чи інший покупець виграв лот за найвищою ціною. Проте ми не дивимось в корінь проблеми, адже йдеться не про кінцевий продукт – крісло чи шафу, а проміжний, який в подальшому понесе затрати на його переробку, заробітну плату працівникам, відрахування в бюджети і т.д. Мабуть, у подальшому потрібно проаналізувати дану проблему, яка уже не один рік ставить державні підприємства з нею наодинці та внести суттєві поправки до нового Положення про реалізацію деревини на аукціонних торгах.

Враховуючи це, вирішено провести круглий стіл за участю представників Тернопільської облдержадміністрації, Тернопільського територіального відділення Антимонопольного комітету України, Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства, Товарної біржі «ТАПБ», деревообробників та всіх зацікавлених осіб, який заплановано на початок вересня.
Результат прийнятого рішення аукціонним комітетом не дав на себе довго очікувати. Після проторгування перших семи лотів із пиловником дуба, стартова ціна сягнула 9-10 тисяч гривень за кубометр. Це породило серйозний конфлікт між покупцями. Не обійшлося і без погроз з боку представника однієї з фірм в бік інших, через що було викликано представників поліції, які вивели підбурювача з зали. Після чого оголосили перерву. Олександр Коровкін запропонував покупцям проголосувати за те, що робити далі. Або припинити торги і перенести їх на інший день, або продовжити, розпочавши аукціон з початку. Покупці одноголосно підтримали другу пропозицію – розпочати аукціонні торги спочатку.
Так, у результаті аукціону стовідсотково реалізовано пиловники дуба, бука, ясена, клена, клена гостролистого, берези, липи, вільхи, а також дубової, букової та ясеневої фансировини. Майже стовідсотково – пиловник граба, сосни, ялини та модрини.