Головна Новини Тернопільські рятувальники “промишляють” браконьєрством

Тернопільські рятувальники “промишляють” браконьєрством

Більше семи кілометрів сіток 03.03.2016 р. виявили активісти громадської організації «Скеля» у приміщеннях рятувальників на дальньому пляжі. Відео опубліковане на каналі youtube 28 червня 2016 року.
Кілька неводів порушники тільки витягли з води разом із десятками кілограм риби.
Збитки, які завдавали тернопільському ставу браконьєри, можна оцінювати у мільйони гривень, зауважують представники «Скелі». Окрім цього на базі також виявили і спеціальні приспосіблення для незаконної ловлі під льодом, а також лебідки для витягування неводів з берега.

«Про факти браконьєрства нам неодноразово повідомляли рибалки-любителі, – розповів керівник ГО «Скеля» Андрій Обєщик. – Ще минулої осені громадські активісти навідалися на цю станцію і побачили свіжі сліди виходу на воду. Одразу попередили працівників рятувальної станції, аби ті не займалися більше незаконним промислом. Попереджувальний дзвінок зробили і начальнику рятувально-водолазної служби в області Василю Козаку. Ще раз нагадали посадовцю чим займаються його підопічні.»

Та після цього рибалки неодноразово фіксували факти ловлі сітками у районі дальнього пляжу. Щоб вистежити браконьєрів громадським активістам довелося сидіти у засідці чотири дні. «У минулу неділю нам знову подзвонили колеги і повідомили, що з рятувальної станції знову вийшов човен, – продовжив Андрій Обєщик. – На ній чоловіки поставили одразу дві довжелезних сітки – одну перпендикулярно до берегової лінії, іншу паралельно. Вже о четвертій годині ночі активісти вичікували. Та так протягом ранку і цілого дня ніхто знімати неводи так і не вийшов. Один із наших активістів акуратно навідався на станцію. Як виявилося, що засоби браконьєрства вже зняті. Витягували вручну з берега.»

У вівторок ввечері знову на воду вийшла лодка, з якої закидалися сітки. Вже вчора ввечері активісти навідалися цілою групою, де виявили величезну кількість сіток та впійману на них рибу. У той час на коптилці готувалася свіжовиловлена риба.

«На базі одразу почалася паніка. Зрозумійте, тут все було завалено сітками. Більше 70 мішків. Працівники намагалися їх сховати. Ми одразу викликали працівників поліції, щоб ті зафіксували факт незаконного промислу. Один з працівників рятувальної станції відомий нам як Богдан Циган просто втік у ліс. Інші почали дзвонити своєму начальнику Василю Козаку. Останній просив нас ще простити їм цей випадок, адже у іншому випадку у його відомства будуть великі проблеми,» – додає Андрій Обєщик.

На перший погляд тут збитків приблизно на 11 тисяч гривень. І це тільки з однієї сітки. А таких тут щонайменше 70 і довжина кожної приблизно 100 метрів.

Ще одну сітку активісти назвали «шедевром» браконьєрства. «Тут вічко має 100 міліметрів у діагоналі, тобто нею передбачалося ловити товстолоба вагою близько 30 кілограмів. За нашим підрахунками за один закид можна зловити і пів тони живої риби. Верх сітки обладнали повітряним шлангом, який мають рятувальники використовувати для порятунку людей,» – зауважує активіст.

До пана Козака та його людей до дому не прийшли. Вилучали браконьерські знаряддя в присутності поліції та представника муніципальної поліції тобто в присутності “власника даної території” – хоча власником і є народ та громада які завітали без запрошення. Рибу купили, це цікаво, готовий дати пану Козаку гроші най покаже де купили ляща в цій порі, рибалка продав – покажіть мені цього фахівця буду звати його сенсей (будучи спортсменом рибалкою я ще не піймав жодного ляща такого розміру цього року по відкритій воді, та зі знайомих спортсменів ще ніхто не ловив). Сітки для потопельників – креативно. 15мм вічко на маленьких 100мм вічко на великих, відповідно висотою пів метра на меньших, трьох метрові по висоті сітки на високих. Якщо серйозно, приустимо, згоден, потрібна сітка але з нитки а не з жилки, але знову питання на який ікс їм на території 70 мішків з сітками, чи то потопельники новий вид біоресурсів у нас на озері??????? Сам рятувальник в присутності поліції розказував що чоловіка який втопився цієї зими на озері – знайшли за допомогою “кішки”. Сітки заборонені до продажу в Україні крапка!!! де вони записані в журналі обліку майна? хочу бачити! Чому з цих семидесяти мішків, у пяти мішках сітки були мокрі зі свіжою драйсеною??? Чому працівники телефонували пану Козаку і говорили що дійсно на воді є сітки. Чому, коли наш чоловік під виглядом рибалки підійшов до місця де знаходилась у воді сітка, мусів вислухати від одного з рятувальників що це приватна територія рятувальної служби? Тоді питання чому на приватній території сітка закинута у воду? Що саме цікаве що це не перший випадок. Подібний інциндент мав місце цього літа в селі Мушкатівка Борщівського р-ну, де на озері також взяли рятувальників з сітками (також підопічні пана Козака). Я розумію керівника рятувальників, якого я вважав порядною людиною, фінансування не достатнє, проблеми в світі, рання весна… Але бридко чути такі нікчемні та смішні аргументи від поважної людини та керівника замість того щоб визнати провину.