Головна Новини Тернопільський молокозавод відповідатиме перед законом за фактом забруднення або псування земель відходами

Тернопільський молокозавод відповідатиме перед законом за фактом забруднення або псування земель відходами

05.07.2016р. на  нараді при голові Тернопільської обласної державної адміністрації у  виступі голови громадської організації «Екоальянс» Філя О. Г., була озвучена інформація про те, що Тернопільський молокозавод вивозить відходи свого виробництва  у р. Серет та на Малашівське сміттєзвалище.

Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області (далі-Інспекція) проводяться заходи щодо підтвердження даних фактів, організовано цілодобовий контроль за транспортом ПрАТ «Тернопільський молокозавод», в якому можуть перевозитись та видалятись відходи молочних продуктів.

Ще 21 жовтня 2014 р. факт зливання відходів молочних продуктів автомобілем DAF з цистерною, який належав ЗАТ «Тернопільський молокозавод», на землі запасу Малашівецької сільської ради Зборівського району був зафіксований Інспекцією, порушника (водія) притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.ст.52,82 КУпАП.

За попередньою інформацією ПрАТ «Тернопільський молокозавод» здійснюється виробництво казеїну, внаслідок чого утворюється велика кількість агресивних відходів продуктів молочних.

Вночі 13.07.2016 р. 0 00 год.05 хв. Інспекцією було затримано той самий автомобіль DAF з цистерною, який належить ПрАТ «Тернопільський молокозавод», який зливав відходи продуктів молочних у придорожній смузі  автошляху Тернопіль-Кременець за 50 метрів від повороту на село Охримівці Збаразького району. Свої дії водій пояснював тим, що нібито поламався. Такі пояснення Інспекцією не були сприйняті і порушника притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.ст.52,82 КУпАП і накладено штраф у розмірі 1000 грн.

Ці факти підтверджують, що проблема видалення агресивних відходів продуктів молочних від ПрАТ «Тернопільський молокозавод» не вирішується.

Листом від 13.07.2016 р. № 3/2491  керівника ПрАТ «Тернопільський молокозавод» викликано до Інспекції для дачі пояснень з приводу видалення  відходів виробництва. Листом від 13.07.2016 р. № 3/2494 керівнику ПрАТ «Тернопільський молокозавод» надіслано припис про недопущення видалення промислових відходів у недозволені місця.

З метою встановлення кількості незаконно видалених відходів молочних продуктів і доведення вини підприємства в частині забруднення навколишнього природного середовища, Інспекцією надіслано листа від 12.07.2016 р. №3/2484 до  Тернопільського відділу поліції ГУНП в Тернопільській області з вимогою внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.239, ч.1 ст.242 ККУ за фактом забруднення або псування земель відходами, порушення правил охорони вод з метою проведення перевірки ПрАТ «Тернопільський молокозавод» та вжиття всіх передбачених Законом заходів реагування за наслідками перевірки.